Nagravision

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Nagravision je kompanija u sastavu Kudelski Group koja razvija i proizvodi CAM uređaje za kablovsku i satelitsku televiziju. Isto ime se koristi i za njihov glavni proizvoda a to je Nagravision sistem za kodiranje.

Nagravision sistem kodiranja potiče još iz doba analogne satelitske televizije i u to vrijeme bio je jedan od najčešće korištenih sistema kodiranja ali i jedan od prvih sistema kodiranja koji je razbijen od strane hakera.

Digitalni sistemi[uredi | uredi izvor]

U vremenu digitalne satelitske televizije govorimo o 4 različite verzije Nagravision sistema raspoređena u 3 generacije Nagravision kodiranja.

Generacije Nagravision kodiranja sa pripadajućim verzijama su slijedeće:

  • Nagravision 1 (sa verzijom Nagravision) je sistem kodiranja koji je odavno napušten i više se i ne koristi.
  • Nagravision 2 (sa verzijama Nagravision Cardmagedon and Nagravision Aladdin) je sistem kodiranja koji je skoro u potpunosti napušten zbog hakiranja a ostatak satelitskih paketa planira preći na najnoviji sistem Nagravision kodiranja. Ove dvije verzije su bile (u nekim slučajevima još uvijek) ugrađene u mnoge satelitske prijemnike u obliku emulatora i tako je bilo omogućeno neovlašteno gledanje kodiranih satelitskih programa. Pokušaji da se ovaj sistem zaštiti od hakiranja a time i onemogući neovlašteno gledanje kodiranih TV kanala (softverskim nadogradnjama, izmjenama algoritma kodiranja, zamjenom kartica) nisu bili efikasni jer su vrlo brzo razbijani od strane hakera te su se emulatori vrlo brzo mogli naći u javnosti. Zbog takvih razloga razvijena je najnovija generacija Nagravision sistema kodiranja a skoro svi korisnici ovog sistema su prešli na noviju verziju sistema.

Uređaj za dekodiranje se ili nalazi u samom satelitskom prijemniku (resiveru) i ubacivanjem pretplatničke kartice u uređaj se omogućava gledanje kodiranog satelitskog programa ili se softverski osigurava preko različitih CAM emulatora te se u tom slučaju ne koristi kartica već se kodovi unose ručno a kod nekih emulatora to se obavlja i automatski čime se omogućava praćenje TV kanala.

Neki od najpoznatijih satelitskih TV paketa koji svoj program kodiraju u Nagravision sistemu su:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]