Naila Valjevac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Naila Valjevac je prodekan i profesor bosanskog jezika i književnosti. Tokom 1998. godine, u saradnji sa Turkiye Diyanet Vakfi iz Ankare, sprovela je istraživanje bosanskog jezika Bošnjaka koji žive u Turskoj. Ispred Instituta za jezik, prof. dr. Naila Valjevac, učestvovala je u izradi Rječnika bosanskog jezika, a rukovodilac i inicijator projekta bio je prof. dr. Ibrahim Čedić.[1]

Citati[uredi | uredi izvor]

Dejton je politički neuspjeh za Bosnu i Hercegovinu jer na jednoj strani imamo Republiku Srpsku (srpska republika, republika Srba), a na drugoj strani Federaciju Bosne i Hercegovine (federacija kantona, dio BiH) koja je nejednaka sa RS jer 'nije ničija'. Sama Bosna i Hercegovina jezički je ostala nedefinirana - ni republika, ni federacija.[2]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Naila Valjevac koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rječnik bosanskog jezika". knjiga.ba. Pristupljeno 29.8.2015.. 
  2. ^ Sandra Zlotrg. "Jezička POLITIKA VS jezička KULTURA". lingvisti.ba. Pristupljeno 23.8.2011..