Nanobiotehnologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nanobiotehnologija, bionanotehnologija i nanobiologija su termini koji se odnose na ukrštanje nanotehnologije i biologije.[1] S obzirom da je tema koja se pojavila tek nedavno, bionanotehnologija i nanobiotehnologija služe kao pokrivni pojmovi za različite srodne tehnologije.

Ova disciplina pomaže ukazivanju na spajanje bioloških istraživanja sa različitim poljima nanotehnologije. Koncepti koji se poboljšavaju kroz nanobiologiju uključuju: nano uređaje (poput bioloških mašina), nanočestice i fenomene nano skale koji se događaju u disciplini nanotehnologije. Ovaj tehnički pristup biologiji omogućava naučnicima da zamisle i stvore sisteme koji se mogu koristiti za biološka istraživanja. Biološki nadahnuta nanotehnologija koristi biološke sisteme kao inspiraciju za tehnologije koje još nisu stvorene.[2] Međutim, kao i kod nanotehnologije i biotehnologije, bionanotehnologija ima mnogo potencijalnih etičkih pitanja povezanih s tim.

Ribosom je biološka mašina .

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ehud Gazit, Plenty of room for biology at the bottom: An introduction to bionanotechnology. Imperial College Press, 2007,
  2. ^ "Nanobiology". Nanotech-Now.com.