Nanoelektronika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Postizanje praga napona u nanožičnom MOSFET (simulacija)

Nanoelektronika se odnosi na korištenje nanotehnologije kod izrade elektroničkih komponenti, posebno tranzistora. Iako se izraz nanotehnologija općenito odnosi na korištenje tehnologije na dijelovima ispod 100 nm veličine, nanoelektronika se često odnosi na tranzistorske uređaje, tako male, da među-atomske veze i osobine kvantne mehanike moraju biti obimno istražene.

Kao rezultat, današnji tranzistori ne spadaju u tu kategoriju, iako su ovi uređaji proizvedeni u tehnologijama 45 nm, 32 nm, ili 22 nm.

Nanoelektronika se ponekad smatra razornom tehnologijom, zato što se trenutni kandidati značajno razlikuju od tradicionalnih tranzistora.

Neki od kandidata su: hibridna molekularno/poluprovodnička elektronika, jednodimenzionalne nanocijevi i nano-žice, ili napredna molekularna elektronika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]