Naoružana islamska grupa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Oružana islamistička grupa (Armed Islamic Group- GIA) je militantna islamistička grupa koja se bori za osnivanje islamske države u Alžiru. Osnivačem pokreta se smatra Dža'fer el-Afgani. GIA je počela sa nasiljem početkom 1992 nakon što je Alžir odbio priznati legalnu pobjedu islamističke partije Islamskog fronta spasa (Islamic Salvation Front- FIS) na izborima u decembru 1991. Ovaj debakl alžirske demokratije je potvrdio stavove dobrog broja islamista kako se islamizacija društva koju zagovaraju nikada neće ostvariti mirnim putem, te da im jedino preostaje put revolucije, borbe i džihada. Sukobi koji će izbiti između popularnog FIS-a i alžirske vlade te ogorčenost alžirskih masa zbog brutalnog negiranja njihove volje dala je snažan inpuls borbenom putu GIA-e. Ponovo su tortura i odsustvo demokratije proizveli plodno tlo u kome su povratnici iz afganistanskog džihada lahko mobilisali dobrovoljce za nastavljanje oružanog svrgnjavanja postojećih arapskih režima- cilj koji su pred sebe postavili nakon što su prisilili Ruse da napuste Afganistan.

Iako je GIA otpočela svoju borbu kako bi stala u odbranu FIS-a vrlo brzo su njeni lideri osudili FIS zbog njegovog umjerenog stava. GIA je odbacila bilo kakav kompromis ili pomirenje, te se zalagala za frontalni džihad protiv vlade i njenih simpatizera, bili oni Alžirci ili stranci.

Glasine koje su se širile a prema kojima je jedna grupa lojalna FIS-u alžirskoj vladi odala informacije koje su omogučile ubistvo lidera GIA-e Dža'fera el-Afganija dodatno su udaljile ova dva islamistička pokreta. Ne samo u organizacijskom smislu nego i onom ideološkom. Djelovanje GIA-e je bilo krajnje kontroverzno i prikriveno plaštom medijske blokade što je ostavilo niz neobjašnjenih događaja.

Često su se u svjetskoj štampi javljala skandalozne izjave bivših pripadnika alžirske policije i vojske (obično onih koji su dobili azil u nekoj od evropskih zemalja) u kojima su priznavali učešće u napadima na alžirska sela koja su davala podršku FIS-u ili GIA-i i ubistva civila za što je kasnija vlada optuživale militantne islamiste.

U isto vrijeme poznavaoci prilika unutar GIA-e, a isto se moglo vidjeti i po stavovima njenih sljedbenika koji su se mogli naći na internetu, tvrde da napadi na civile muslimane koji prema mjerima ideolozima GIA-e nisu