Napad na policijsku stanicu broj 13 (1976)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Napad na policijsku stanicu broj 13
RežiserJohn Carpenter Izmijeni na Wikipodacima
Scenarist(i)
Uloge
  • Austin Stoker
  • Darwin Joston
  • Laurie Zimmer
  • Nancy Kyes
  • Tony Burton
  • Kim Richards
  • Charles Cyphers
  • Henry Brandon
  • Frank Doubleday
  • Martin West Izmijeni na Wikipodacima
Muzika
KinematografijaDouglas Knapp Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
Distributer
Premijera
  • 1976
  • 9 mart 1979
  • 5 novembar 1976
  • 12 novembar 1976
  • 10 mart 1978 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje91 minuta Izmijeni na Wikipodacima
Zemlja

Napad na policijsku stanicu broj 13 američki je akcioni triler film snimljen 1976. godine, koji je napisao, režirao i montirao John Carpenter. Carpenter je također komponirao i muziku.[1]Austin Stoker glumi policajca koji brani stanicu koja je pred gašenjem, od nemilosrdne kriminalne bande, zajedno sa Darwinom Jostonom kao osuđenim ubicom koji mu pomaže. Laurie Zimmer, Tony Burton, Martin West i Nancy Kyes glume kao ostali branioci stanice.

Carpenteru se obratio producent J. Stein Kaplan da snimi niskobudžetni eksploatacijski film za manje od 100,000 dolara, pod uslovom da Carpenter ima potpunu kreativnu kontrolu. Carpenterov scenario, originalno nazvan The Anderson Alamo, inspiriran je Howard Hawksovim vestern filmom Rio Bravo i horor filmom Georgea Romera Noć živih mrtvaca. Uprkos kontroverzi sa MPAA oko scene koja uključuje nasilno ubistvo mlade devojke, film je dobio ocjenu R i premijerno prikazan u Sjedinjenim Državama 5. novembra 1976. godine.

Film je u početku naišao na pomiješane kritike i neimpresivne zarade na blagajnama u Sjedinjenim Državama, ali kada je film premijerno prikazan 1977. godine na Londonskom filmskom festivalu, dobio je ekstatičnu recenziju od strane direktora festivala Kena Wlaschina što je dovelo do priznanja kritike prvo u Britaniji, a zatim i širom Evrope. Dobio je status kultnog filma i preispitivanje od strane kritičara, a mnogi su film ocijenili kao jedan od najboljih akcionih filmova svoje ere i Carpenterove karijere. Rimejk filma je snimljen 2005. godine u režiji Jean-François Richeta u kojem su glavne uloge tumačili Ethan Hawke i Laurence Fishburne.

Radnja[uredi | uredi izvor]

U južnom Los Angelesu, lokalna banda po imenu Street Thunder, krade zalihe jurišnih pušaka i pištolja. U tri sata iza ponoći u Andersonu, getu prepunom kriminala, tim teško naoružanih policajaca LAPD-a postavlja zasjedu i ubija šest članova bande. Kasnije, četvorica vođa bande zaklinju se na krvnu osvetu policiji i građanima Los Angelesa.

Poručnik Ethan Bishop, novounaprijeđeni saobraćajni policajac, određen je da preuzme nadzor nad policijskom stanom Anderson tokom posljednjih nekoliko sati prije nego što se ona trajno zatvori. Ostalo je samo osnovno osoblje, uključujući narednika Chaneya i dvije sekretarice stanice, Leigh i Julie. Zatvorski autobus kojim zapovijeda čovjek po imenu Starker stiže tražeći medicinsku pomoć za jednog od trojice muškaraca koji su treba da budu prebačeni u državni zatvor: Napoleon Wilson, osuđeni ubica; Wells; i Caudell, koji je bolestan. U gradu, dvojica vođa Street Thunder-a voze se po susjedstvu tražeći ljude za odstrel. Jedan od vođa puca i ubija djevojčicu, Kathy, i vozača kombija za sladoled. Kathyin otac, Lawson, proganja i ubija vođu prije nego što ga drugi članovi bande potjeraju u stanicu Anderson. U šoku, Lawson ne može reći Bishopu ili Chaneyju šta mu se dogodilo.

Nakon što su Starkerovi zatvorenici smješteni u ćelije, telefonske linije se prekidaju, a u stanici nestaje struje. Dok se Starker priprema da vrati zatvorenike u autobus, banda otvara vatru na stanicu, koristeći oružje sa ugrađenim prigušivačima. Za nekoliko sekundi ubili su Chaneya, vozača autobusa, Caudela, Starkera i dvojicu policajaca koji su pratili Starkera. Bishop oslobađa Wilsona od Starkerovog leša i vraća Wilsona i Wellsa u ćelije. Kada članovi bande započnu drugi talas pucnjave, Bishop šalje Leigha da oslobodi Wellsa i Wilsona, a oni pomažu Bishopu i Leighu da odbiju pokušaj napada. Međutim, Julie je ubijena tokom vatrenog okršaja, dok je Leigh pogođena i ranjena u jednu ruku.

Članovi bande uklanjaju sve dokaze o sukobu kako bi izbjegli privlačenje pažnje izvana. Bishop se nada da je neko čuo pucanje policijskog oružja, ali kvart je previše rijetko naseljen da bi obližnji stanovnici mogli precizno odrediti lokaciju buke. Wells je odabran da se iskrade iz kruga kroz kanalizacioni sistem. Dok je zagrijavao obližnji automobil, ubio ga je član bande koji se krio na zadnjem sjedištu. U međuvremenu, dva policajca reagujući na izvještaje o pucnjavi pronalaze mrtvo telo servisera telefona koje visi sa stuba u blizini policijske stanice i pozivaju pomoć.

Dok se banda priprema za konačni napad, Wilson, Leigh i Bishop se povlače u podrum stanice, vodeći sa sobom još uvijek šokiranog Lawsona. Oni se štite velikim, izdržljivim metalnim znakom dok banda nasilno juriša na zgradu. Bishop puca u rezervoar pun acetilenskog gasa, koji eksplodira i ubija sve članove bande u podrumskom hodniku. Ostatak bande bježi dok policija stiže da obezbijedi stanicu. Silazeći u podrum, policajci otkrivaju da su Bishop, Leigh, Wilson i Lawson jedini preživjeli. Lawson je izvučen na nosilima i odveden u bolnicu. Leigh su ponuđena nosila, ali ona to odbija i izlazi bez pomoći. Kada policajac pokuša da stavi lisice Wilsonu, Bishop ljutito interveniše prije nego što zamoli Wilsona da izađe s njim iz stanice.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Assault on Precinct 13". TCM database. Turner Classic Movies. Pristupljeno 27. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]