Idi na sadržaj

Narcis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Narcis
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredLiliopsida
RedAsparagales
PorodicaAmaryllidaceae
RodNarcissus
Narcissus poeticus

Narcis je vrsta cvijeta iz roda Narcissus, porijeklom iz Evrope, Sjeverne Amerike i Azije. Narcisa ima oko 26 divljih i nekoliko stotina kultiviranih vrsta.[1]

Na prvom mjestu u gajenju narcisa nalazi se Engleska, zatim Holandija, Danska i Njemačka.[2]

Uglavnom raste na južnoj polulopti,a mali broj vrsta živi i na sjevernoj.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Postoje dvije teorije o porijeklu imena. Prva je da je cvijet dobio ime po mladiću iz grčke mitologije Narcisu koji je bio opsjednut samim sobom, tako da je jednom prilikom gledajući svoj odraz u bazenu umro od gladi i žeđi sjedeći na rubu bazena, a na mjestu gdje je preminuo izraslo je cvijeće, odnosno narcisi.

Po drugoj teoriji cvijet je dobio ime po svojim narkotičkim svojstvima, i otud naziv narcis (grč. narke - gubitak čula, ukočenost).[3]

Opis[uredi | uredi izvor]

Sve vrste narcisa posjeduju koronu okruženu sa šest cvijetnih listova zvanih perianti koji se spajaju u cijev na kraju cvijeta. Sjemenje je crno, okruglo sa tvrdim omotačem.

Narcisi mogu posjedovati boje identične kod perianta i korone ili mogu varirati u nijansama između perianta i korone. Boje koje se najčešće pojavljuju su nijanse žute, bijele, narandžaste, roza, crvene i zelene.

Toksicitet[uredi | uredi izvor]

Sve vrste narcisa sadržavaju alkaloidni otrov likorin, najčešće u tučku i listovima.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.punmiris.com/vijest/Legendarni-cvijet-Narcis-226.html[mrtav link]
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 3. 10. 2008. Pristupljeno 2. 9. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://www.botanical.com/botanical/mgmh/n/narcis01.html
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 1. 2009. Pristupljeno 2. 9. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]