Narodna biblioteka Kalesija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Gradska biblioteka Kalesija kao javna ustanova postoji od augusta 2000. kao nasljednica predratne biblioteke koja je u toku rata doživjela potpunu devastaciju, gdje je usljed ratnih dejstava i trenutne okupacije Kalesije uništen skoro cijeli knjižni fond.

Od navedenog perioda, biblioteka je uspjela vratiti se u svoje matične prostorije u Domu mladih koje su adaptirane i pokrenute su mnoge kulturne aktivnosti u kojima su promovirani sadržaji Kalesijskih autora kao i promocije najistaknutijih književnika iz BiH.

U kratkom periodu obogaćen je knjižni fond sa 1700 na cca 14.000 bibliotečkih jedinica iz različitih književnih oblasti koje mogu udovoljiti broju od 700 redovnih čitalaca, učenika, studenata i građana Kalesije.

U povodu "Oktobra - mjeseca knjige" u organizaciji biblioteke održava se tradicionalna manifestacija "Ikre", u čijim sadržajima se promoviraju najznačajniji sadržaji i autori iz oblasti izdavalaštva BH javnosti.

Biblioteka je razvila saradnju sa više kulturnih ustanova i izdavačkih kuća kao Nacionalna biblioteka Sarajevo, KDB "Preporod" , "Bosanska riječ", "Ljiljan", "Bemust" i dr.