Narodna biblioteka Kalesija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Gradska biblioteka Kalesija kao javna ustanova postoji od augusta 2000. kao nasljednica predratne biblioteke koja je u toku rata doživjela potpunu devastaciju, gdje je usljed ratnih dejstava i trenutne okupacije Kalesije uništen skoro cijeli knjižni fond.

Od navedenog perioda, biblioteka je uspjela vratiti se u svoje matične prostorije u Domu mladih koje su adaptirane i pokrenute su mnoge kulturne aktivnosti u kojima su promovirani sadržaji Kalesijskih autora kao i promocije najistaknutijih književnika iz BiH.

U kratkom periodu obogaćen je knjižni fond sa 1700 na cca 14.000 bibliotečkih jedinica iz različitih književnih oblasti koje mogu udovoljiti broju od 700 redovnih čitalaca, učenika, studenata i građana Kalesije.

U povodu "Oktobra - mjeseca knjige" u organizaciji biblioteke održava se tradicionalna manifestacija "Ikre", u čijim sadržajima se promoviraju najznačajniji sadržaji i autori iz oblasti izdavalaštva BH javnosti.

Biblioteka je razvila saradnju sa više kulturnih ustanova i izdavačkih kuća kao Nacionalna biblioteka Sarajevo, KDB "Preporod" , "Bosanska riječ", "Ljiljan", "Bemust" i dr.