Natalija Nariškina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Natalia Kirillovna Naryshkina

Natalija Kirilovna Nariškina (rođena 1. septembra 1651. godine; umrla 4. februara 1694. godine) je bila ruska carica od 1645. do 1676. godine, kao supruga cara Alekseja I.

Postala je druga supruga cara Alekseja I 1. februara 1671. Carski par je zajedno imao troje djece, dvije carevne i budućeg cara Petra.

Car Aleksej je umro 1676. godine te ga je naslijedio najstariji sin iz prvog braka, Fjodor III. Godine 1682. umire i sam Fjodor, te tako Natalijin sin postaje car, a ona njegov regent. Otac joj je služio kao savjetnik tokom regentstva. Dva Natalijina brata su poginula u pobuni 15. maja 1682. godine, a njen otac je bio prisiljen zarediti se. Nakon ove pobune Nataliju je na mjestu regenta zamijenila njena pastorka, kćerka Alekseja I iz njegovog prvog braka i polusestra Petra Velikog, Sofija Aleksejevna.

Za vrijeme Sofijine vlasti Natalija je živjela u sirmoaštvu. U augustu 1689. godine Petar je preuzeo carsku vlast od polusestre, te se Natalija ponovo vratila na dvor. Umrla je 4. februara 1694. godine nakon kratke bolesti.