Natco Pharma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Natco Pharma Ltd je indijska multinacionalna farmaceutska kompanija koja proizvodi aktivne farmaceutske sastojke.[1]

Pregled kompanije[uredi | uredi izvor]

Glavna područja rada su razvoj lijekova za borbu protiv virusa (uključujući hepatitis C) i raka.

Natco Pharma posluje u Indiji, SAD-u, Evropi i Aziji. Podružnice su smještene u Sjevernoj i Latinskoj Americi, azijsko-pacifičkoj regiji, Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji.

Tvrtka se u početku zvala Natco Fine Pharmaceutical Ltd. Zvanično je postala javna od jula 1992., a u februaru 1993. promijenila je ime u Natco Pharma (NPL).[1]

Paleta proizvoda Natco Pharma Limited broji više od 500 medicinskih proizvoda i neprestano se proširuje zahvaljujući osnovnim istraživanjima i saradnji u oblasti tehnologije.[2]

Kompanija proizvodi takve lijekove kao što su: Sofosbuvir, Daclatasvir, Lenalidomid, Entecavir, Deferazirox, Ledipasvir, Imatinib, Bendamustin, Bortezomib, Chlorambucil, Velpatasvir i druge.

Natco Pharma Ltd je proizvođač lijekova za Ranbaxy i Parke Davis, te je certificirana tvrtka ISO 9002 koja omogućava razvoj izvoza ove vrste proizvoda. Natco Pharma Ltd pokrenuo je vlastiti postupak registracije robne marke u više od 20 zemalja.

Za ulazak na američko tržište, NPL je osnovao podružnicu Natco Pharma u Sjedinjenim Državama i ušao u istraživačku saradnju s Regionalnom istraživačkom laboratorijom Jammu, Centrom za ćelijsku i molekularnu biologiju za sintetičke peptide i Centralnim institutom za istraživanje kože.

Natco Laboratories, Natco Parenterals i Karanth Pharmaceuticals udružili su se s vodećom kompanijom NPL-a kako bi osigurali veliku bazu imovine i povećali visokotehnološke mogućnosti.[3]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Sjedište sjedišta je u gradu Hajderabadu, Telangana, Indija.

Registrator - Venture Capital & Corporate Investments Pvt. Ltd.[4]

Predstavništva u Rusiji i zemljama ZND[uredi | uredi izvor]

Natco Pharma nema zvanična predstavništva u Rusiji i zemljama ZND-a.

Uprava kompanije[uredi | uredi izvor]

  • VC Nannapaneni - predsjednik i generalni direktor,
  • Rajeev Nannapaneni - potpredsjednik i izvršni direktor,
  • Vivek Chhachhi - Non Exe.Non Ind.Director,
  • TV Rao je nezavisni reditelj
  • GS Murthy - nezavisni direktor,
  • Generalni direktor Prasad - nezavisni direktor,
  • U.R Naidu - nezavisni direktor,
  • Lila Digumarti - nezavisna direktorica,
  • PSRK Prasad - izvršni potpredsjednik odeljenja za inženjering,
  • D Linga Rao - direktor i predsjednik (tehnička pitanja).[3]

Historija kompanije[uredi | uredi izvor]

Kompanija je započela s radom 1981., a danas ima vlastite istraživačke centre i više od 4000 kvalificiranih naučnika. NPL proizvodi se izvoze u: SAD, Australiju, Kanadu, Brazil, Evropu, zemlje ZND, Vijetnam, Hong Kong, Kinu, Holandiju, Nigeriju, Tanzaniju i Keniju itd.

Natco Pharma Limited ima certifikat Svjetske zdravstvene organizacije i proizvodi proizvode za Ranbaxy Laboratories Ltd., Eskayef Ltd., Parke Davis (I) Ltd., Fulford India Limited, Cadila Ltd., John Wyeth India Ltd., ICI Ltd. i SOL Pharmaceuticals Ltd.[5]

Hronologija[uredi | uredi izvor]

1996. - puštanje lijeka Sumatriptan protiv migrene pod vlastitom markom.

1997. - Natco Pharma Limited sklopila je sporazum kojim se daje pravo na prodaju Natco proizvoda u Rusiji i drugim zemljama ZND-a. Spajanje kompanija iz grupe je Natco Pharma, Natco Laboratories, Natco Parenterals i Dr. Karanth Pharma Chemical Labs.

1998. - Natco Pharma Ltd sklopila je ugovor s američkim farmaceutskim gigantom Mallin Krodt za proizvodnju i izvoz Naproksena.

2002 - Natco Pharma Ltd dobila je odobrenje od Uprave za terapijsku robu (TGA) u Australiji, za svoju ustanovu Mekagood.

2003 - puštanje lijeka protiv raka Imatinib pod vlastiti brend.

Puštanje lijeka koji sadrži zoledronsku kiselinu za injekcije. Natco Pharma je postala druga kompanija koja je pokrenula proizvodnju ovog lijeka u svijetu.

Oslobađanje lijeka Letrozol za liječenje uznapredovalog karcinoma dojke kod žena u postmenopauzi.

Naručite Rs 35-fr za izvoz Citaloprama hidrobromida (koristi se kao antidepresiv za liječenje).

2004 - Natco Pharma lansira lijek protiv raka, otvara onkološku jedinicu. Iste godine izdao je lijek za liječenje raka prostate i lijek protiv raka jajnika.

2005 - Natco Pharma Limited potpisuje Memorandum o razumevanju (Memorandum o razumevanju) za razmenu tehnologija povezanih sa proizvodnjom proizvoda od raka. Takođe lansira lijek Vorikonazol.

2006 - Natco najavio lansiranje Pemetrekseda za liječenje nedržavnog karcinoma pluća.

2007 - Natco najavio izlazak kontraceptiva svjetske klase.

2010 - Natco Pharma lansira Bendamustin i Anastrozole u SAD.

2011 - Natco je zajedno s američkom kompanijom Levomed LLS osnovao drugu kompaniju Natcofarma Do Brasil za distribuciju lekova u Brazilu.

2012 - kompanija za svoj razvoj dobija Svjetsku nagradu Zlatni paun.

Natco najavljuje pokretanje lijeka za rak bubrega i jetre.[6][7]

2015 - Natco pokreće proizvodnju Sofosbuvira u Nepalu.[8]

2016 - Natco lansira prvu kapsulu Tamiflu u SAD-u.[9]

Politika cijena preduzeća[uredi | uredi izvor]

Natco Pharma Ltd proizvodi analoge skupih, dobro poznatih brendiranih lijekova, čineći ih pristupačnim za pacijente s niskim prihodima. Tako je indijska kompanija 2012. godine oduzela patent za lijek protiv raka koji je proizveo Bayer, rekavši da će prodati generičke lijekove Tosilat Sorafenib za 3 posto cijene koju je Bayer iz Njemačke naplatio za original. Danas Natco drogu prodaje u Indiji za 174 dolara. Originalni lijek Bayer prodaje se za 5.500 dolara.[10][11][12]

Godine 2015., Natco je pod vlastitim brendom lansirao Sofosbuvir, lijek koji se koristi za liječenje hroničnog hepatitisa C, analoga Sovaldija (Sovaldi), koji proizvodi američka kompanija Gilead. Cijena boce za lijek postavljena je na oko 20 hiljada rupija, što je oko 300 dolara. Kurs od 12 sedmica košta oko 945 dolara (odnosno, 12 puta jeftinije od originala u Sjedinjenim Državama).[13]

U maju 2017. indijska kompanija objavila je lijek za rak krvi po cijeni od 5.000-20.000 rupija, što je 98% niže od cijene u Sjedinjenim Američkim Državama.[14] Pomalidomid je namijenjen bolesnicima sa multiplim mijelomom (vrsta raka krvi). Lijek prodaje Celgene Inc u Sjedinjenim Državama pod robnom markom „Pomalyst“. Natco će u Indiji prodavati kapsule pomalidomida pod svojim brendom.[15]

В октябре 2017 года акции Natco Pharma Ltd подорожали на 20 %[16], otkako je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila generički lijek Copaxon koji je Natco razvio u partnerstvu s holandskom kompanijom Mylan. Ovaj lek se koristi za lečenje multiple skleroze. Originalni lijek izrađuje i prodaje izraelska kompanija Teva. Tokom 12 mjeseci do 31. jula 2017. prodaja Copaxone-a u dozi od 20 mg iznosila je 700 milijuna dolara, u dozi od 40 mg - 3,6 milijardi dolara.[17]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "«Asia's 200 Best Under A Billion 2017 RANKING»". Internetsko izdanje američkog finansijskog i ekonomskog časopisa Forbes (Forbes).
  2. ^ "«About Natco Pharma Ltd»". Bloomberg.com - Službena web stranica za objavljivanje financijskih informacija za profesionalne sudionike na financijskim tržištima.
  3. ^ a b "«NATCO PHARMA LTD. (NATCOPHARM) - COMPANY HISTORY»". business-standard.com, zvanična web stranica za Business Standard.
  4. ^ "«Natco Pharma Ltd.»". moneycontrol.com - objavljivanje vijesti, internetska stranica za trgovanje.
  5. ^ "«Company History - Natco Pharma Ltd»". economictimes.indiatimes.com. Pristupljeno 15. 6. 2020.
  6. ^ Šablon:Статья
  7. ^ Šablon:Статья
  8. ^ "«Company History - Natco Pharma Ltd»". The Economic Times, službena web stranica dnevnog lista.
  9. ^ "«Bayer cancer drug faces new patent problems in India»". www.thepharmaletter.com - Vijesti, analitička agencija u području medicine, generike i biotehnologije.
  10. ^ "«Natco Pharma launches HEPCINAT in Nepal»". Internet verzija novine Business Standard.
  11. ^ Šablon:Статья
  12. ^ Šablon:Статья
  13. ^ Aleksandra Rykova. ""Američki farmaceutski div spreman je spasiti Rusiju od hepatitisa"". Informativni portal Life.ru.
  14. ^ "«Natco Pharma launches blood cancer drug priced Rs 5,000-20,000, down 98% from US price»". Portal za vijesti firstpost.com.
  15. ^ "«Natco Pharma launches generic blood cancer drug in India»". Онлайн-издание деловой газеты Livemint.
  16. ^ ""Bikovsko" raspoloženje u Indiji ostaje "". Službena web stranica investicijske skupine FINAM. Arhivirano s originala, 5. 6. 2020.
  17. ^ "„FDA odobrila analog lijeka kopakson"". Farmaceutski bilten pharmvestnik.ru. Arhivirano s originala, 13. 12. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]