Natrij-nitrat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Natrijum nitrat)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Natrijum nitrat
NaNitrate.png
Općenito
Hemijski spoj Natrijum nitrat
Druga imena Čilska šalitra, Čilska salitra
Molekularna formula NaNO3
CAS registarski broj 7631-99-4
Kratki opis Bijeli prah ili bezbojni kristali
Svojstva1
Molarna masa 84.9947 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 2,26 g/cm3
Tačka topljenja 307 °C
Rastvorljivost 87,4 g/100 mL
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Natrijum nitrat NaNO3 je najvažniji nitrat koji se pojavljuje u prirodi. Prije svega nalazi se u Čileu, pa se zato i naziva čilska šalitra. Manjih nalazišta ima u Egiptu, Maloj Aziji, Kolumbiji i Kaliforniji, ali od tehničkog značaja su samo nalazišta u Čileu.

Dobijanje[uredi | uredi izvor]

Sirova čilska šalitra većinom je veoma onečišćena pijeskom i glinom, te raznim drugim solima (najčešće natrijum hloridom). Osim toga sadrži nešto natrijum-, magnezijum- i kalcijum- sulfata i malim količinama kalcijum jodata, te je siva ili smeđa kamena masa. Iz ovog materijala dobija se natrijum nitrat izluživanjem vrućom vodom. Pri tom se nastali rastvor natrijum nitrata filtrira da se odvoji glineni mulj i zaostali nerastvoreni natrijum hlorid, a zatim hladi pri čemu kristalizira. Dobijeni natrijum nitrat je 98%-tan. Matični lugovi sadrže natrijum jodat i služe za dobijanje joda. U Njemačkoj se natrijum nitrat dobija pretežno iz sode sa nitratnom kiselinom: Na2CO3 + 2 HNO3 → 2 NaNO3 + H2O + CO2

i to tako da se nitrozni otpadni plinovi od oksidacije amonijaka apsorbiraju u rastvoru sode. Pri tom nastali rastvor nitrita i nitrata (Na2CO3 + 2 NO2 → NaNO2 + NaNO3 + CO2) se zakiseli nitratnom kiselinom i oksidira se na zraku u nitrat, koji se sodom neutrališe i upari u vakuumskim isparivačima.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Natrijum nitrat kristalizira iz vodenog rastvora u obliku bezbojnih, kockastih romboedara (kubična šalitra), koji imaju talište na 307°C, a kod 380°C počinju se raspadati. U vodi se lahko rastvara i rastvorljivost mu jako raste sa porastom temperature.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Veći dio čilske šalitre služio je prije za gnojivo, ostali dio upotrebljavao se za dobijanje nitratne kiseline i kalijumove šalitre. Danas natrijum-nitrat ima značenje samo još kao gnojivo.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: