Nausikaja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Charles Gleyre: Odisej i Nausikaja

Nausikaja (grč. Ναυσικάα, Nausikáa) kći je kralja Alkinoja, vladara Feačana, i kraljice Arete, pojavljuje se u Homerovoj Odiseji.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

John Flaxman: Nausikaja se igra s prijateljicama

Homer u svojoj Odiseji govori da je Odisej brodolomom završio na ostrvu Skeriji. Nausikaja ga je pronašla i odvela ga svom ocu Alkinoju. Znatan dio Odiseje zapravo je Odisejevo prepričavanje svojih pustolovina Alkinoju i njegovim gostima. Alkinoj mu zatim širokogrudno daje brodove koji ga napokon nose kući u Itaku.

Homer opjevava neizraženu ljubav. Ona govori svojim prijateljicama da bi htjela muža poput Odiseja, a njen otac Alkinoj govori Odiseju da bi ga pustio da je oženi. Ipak, ništa se ne dogodi između njih dvoje, premda je Nausikaja bila prekrasna i mlada. Odisej govori da sliči božici Artemidi.

Prema Aristotelu i Diktisu Krećaninu, Nausikaja se vjenčala sa Telemahom, Odisejevim sinom, i rodila sina Perzeptola ili Ptoliporta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]