Neđo Samardžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Neđo Samardžić je ratni zločinac porijeklom iz Foče.

Osuđen je u prvostepenom postupnku u aprilu 2006. od strane Suda BiH na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti za sistematska silovanja Bošnjakinja u Foči,[1] a drugostepenim postupkom je osuđen na 24. godine dugotrajnog zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u decembru 2006. godine u obnovljenom postupku Neđu Samardžića osudilo na 24 godine zatvora za zločine počinjene u Foči tokom 1992. i 1993. godine. Samardžić je proglašen krivim za 9 od 10 tačaka optužnice koja ga je teretila za ubistva, odvođenje u ropstvo, deportaciju, silovanje i seksualno ropstvo i druge zločine protiv čovječnosti.[2]

Radovan Stanković je zajedno s drugim pripadnicima Miljevinskog bataljona, Brigade za taktičke operacije iz Foče, srpske vojske u augustu 1992. godine formirao logor za žene u tzv. Karamanovoj kući, koju su vojnici zvali "javna kuća", u kojoj su zatvorili veliki broj osoba ženskog spola bošnjačke nacionalnosti, od kojih su većina bile maloljetne, te su ih sistematski silovali i tukli.[3]

Komandant Miljevinskog bataljona je bio Pero Elez, a Neđo Samardžić, Zoran Samardžić, Nikola Brčić, te Radovan Stankoviće su su bili zaduženi za ženski logor u kojem su se srpski vojnici iživljavali nad djevočicama od kojih su neke imale po dvanaest godina prisiljavajući ih na oralni, vaginalni i analni seks. Žene su pored silovanja, također mučene i odvođene na prisilni rad. Broj silovanih žena koje je sprovodila srpska vojska u BiH nije tačno utvrđen, ali se procjenjuje između 22.000 i 40.000, jer se mnoge žene ni danas ne mogu suočiti sa zločinom koji je nad njima počinjen, pa se tako ne usuđuju prijaviti silovanje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Samardžić Neđo osuđen na 13 godina i 4 mjeseca zatvora". sudbih.gov.ba. Pristupljeno 4. 12. 2023.
  2. ^ "BIRN BiH - Samardžić osuđen na 24 godine zatvora". web.archive.org. 16. 3. 2008. Arhivirano s originala 16. 3. 2008. Pristupljeno 4. 12. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ "Neđo Samardžić pravomoćno osuđen na 24 godine dugotrajnog zatvora". sudbih.gov.ba (jezik: engleski). Pristupljeno 4. 12. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]