Ne cvikaj, generacijo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ne cvikaj generacijo
Album Atomsko sklonište
Objavljen1978.
Žanrhard-rok
IzdavačRTV LJubljana
Producent(i)Ivo Umek, Bruno Langer
Hronologija albuma Atomsko sklonište
Ne cvikaj generacijo
(1978.)
Infarkt
(1978.)

Ne cvikaj generacijo je prvi studijski album hard-rok grupe Atomsko sklonište, a objavila ga je izdavačka kuća RTV Ljubljana 1978. Predstavlja jedan od najuspješnijih debitantskih albuma u rock muzici na prostorima bivše Jugoslavije.

O albumu[uredi | uredi izvor]

Muzika na albumu je klasični hard-rok, na kojem dominiraju gitarski rok-rifovi, sa upečatljivim klavijaturama, prepoznatljivim pjevanjem i čvrstom produkcijom. Tekstopisac Boško Obradović je na prvom albumu ponudio mnoštvo potresnih i kataklizmičkih stihova. Za razliku od drugih grupa, koje su velikom većinom nudile ljubavne tekstove, Obradović je u svojim tekstovima obrađivao socijalne, političke i antiratne teme. I to na sebi svojstven način. Na prvom albumu dominiraju proročanski tekstovi kojima su glavne teme ratovanja, nekontrolisani razvitak civilizacije, loše stanje u društvu, droga, psihoza, panika, racija.

Sa prvog albuma se izdvajaju pjesme poput: "Kinematograf našeg djetinjstva", "Tko će tad na zgarištu reći", "Saznao sam dijagnozu" te "Pomorac sam majko". Tekstualno najupečatljivija pjesma (pored recitacije "Od rata do rata") je nezvanična himna grupe "Ne cvikaj generacijo", sa interesantnim dječijim horom u refrenu.[1]

Pored zapaženijih numera tu su još i "Umro je najveći mrav" koja nam donosi sporiji tempo i laganiju muziku sa zanimljivim gitarskim uvodom, te snažan tekst o moralnim problemima u društvu. Tu je i pjesma "Posljednji let Boinga 707" (sa uvodom na bas-gitari) koja daje zaokret ka ljubavnoj temi i dotiče se hipi ideologije. "Otmica naše ljubavi" je još jedna čvrsta hard-rok numera, dok album zatvara melanholična "Nek vam je sa srećom". Sve tekstove je napisao Boško Obradović, dok su muziku Atomskog skloništa pisali Blažić, Gužvan i Langer. Dok Gužvan komponuje samostalno, Blažić i Langer rade zajednički, u duetu.

Dizajn omota ovog albuma je rad Ivana Obrovca: blago lice djeteta simboliše zemaljsku kuglu, a oko nje je sa svih strana očigledna opasnost. Po ivicama omota nanizano je 46 zastava država iz raznih dijelova svijeta. Jedina koja se leprša je zastava tadašnje SFRJ.

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Br. Naziv Trajanje
1. "Od rata do rata"   1:12
2. "Ne cvikaj generacijo"   5:07
3. "Tko će sad na zgarištu reći"   3:02
4. "Saznao sam dijagnozu"   4:12
5. "Posljednji let boeinga 707"   5:38
6. "Pomorac sam majko"   3:11
7. "Umro je najveći mrav"   4:16
8. "Otmica naše ljubavi"   3:19
9. "Kinematograf našeg djetinjstva"   4:16
10. "Nek vam je sa srećom"   4:05
Ukupno trajanje:
38:21

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Janjatović, Petar. Ex-Yu rock enciklopedija. str. 15.

Literatura[uredi | uredi izvor]