Ne gledaj me tako i ne ljubi me više / Sve ću da ti dam samo da zaigram

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ne gledaj me tako i ne ljubi me više / Sve ću da ti dam samo da zaigram
Singl ploča Bijelo dugme
Objavljen1975.
Žanrrok, bluz-rok
Trajanje9:12
IzdavačJugoton
Producent(i)Neil Harrison
Hronologija albuma Bijelo dugme
"Da sam pekar / Selma"
(1974)
"Ne gledaj me tako i ne ljubi me više / Sve ću da ti dam samo da zaigram"
(1975)
"Ima neka tajna veza / I kad prođe sve, pjevaću i tad"
(1975)

Ne gledaj me tako i ne ljubi me više / Sve ću da ti dam samo da zaigram jest četvrta singl ploča sarajevske rok-grupe Bijelo dugme. Snimljena je u studiju Akademik iz Ljubljane, a miksana u Air Studios u Londonu. Objavila ga je zagrebačka izdavačka kuća Jugoton u februaru 1975. godine, devet mjeseci prije izlaska njihovog drugog albuma "Šta bi dao da si na mom mjestu" u novembru iste godine. Naslovna pjesma "Ne gledaj me tako i ne ljubi me više" počinje lagahnim uvodom na električnim orguljama Vlade Pravdića, za kojim slijede ostali muzičari svirajući u ritmu bluz muzike. Željko Bebek je svojim pjevanjem u ovoj ljubavnoj pjesmi pokazao kvalitet i zrelost koja je praćena izvrsnom instrumentalnom pratnjom ostalih članova Bijelog dugmeta. Ova pjesma uvrštena je na njihovom drugom studijskom albumu "Šta bi dao da si na mom mjestu", koji će devet mjeseci nakon izlaska ove singl ploče biti snimljen u Air Studios u Londonu. Na B strani singl ploče je bluz-rok pjesma pod nazivom "Sve ću da ti dam samo da zaigram" odsvirana u bržem ritmu. Započinje sa gitarskim riffovima Gorana Bregovića, za kojim slijede bubnjevi Ipeta Ivandića odsvirani u bržem rok stilu. Posebna zanimljivost u ovoj pjesmi je naizmjenični dijalog sviračkih solo prijelaza između usne harmonike i klavijatura Vlade Pravdića. Muziku, tekst i aranžman za obje pjesme napisao je Goran Bregović. Ovaj singl ostvario je veliki uspjeh kod slušalačke publike uz dobar prijem kod muzičkih kritičara. Objavljivanjem singl ploče "Ne gledaj me tako i ne ljubi me više / Sve ću da ti dam samo da zaigram", a kasnije i njihovog drugog studijskog akbuma dovešće do kasnijeg statusa Bijelog dugmeta kao najpopularnije rok grupe u bivšoj Jugoslaviji.[1][2]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Bijelo dugme - Ne gledaj me tako i ne ljubi me više / Sve ću da ti dam samo da zaigram". discogs.com. Pristupljeno 8. 6. 2022.
  2. ^ "Bijelo dugme: Ne gledaj me tako i ne ljubi me više / Sve ću da ti dam samo da zaigram". progarchives.com. Pristupljeno 8. 6. 2022.