Nebregošte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nebregošte je selo u Sredačkoj Župi, Prizren, Kosovo.

Nebregošte se prvi put pominje u Hrisovulji Cara Dušana iz 1348. godine. Smatra se da je ime sela nastalo tako što je jedan od mještana tokom čekanja gostiju uzviknuo "na breg gosti". U selu živi 400 stanovnika. Stanovnici sela su etnički Bošnjaci.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Selo je zbijenog tipa. Potok koji teče kroz selo dijeli selo na dva zaseoka. Toponimi sela su Asanov potok, Torista, Pirov potok, Zabev, Krs i Vrtina.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kao što je već navedeno u uvodu selo se po prvi put spominje u 1348. godini. Moderna historija sela počinje u 1948. godini kada je sagrađena zgrada za potrebe lokalne osnovne škole. Prije izgradnje škole u selu djeca su išla u školu u okolna sela Donje Ljubinje i Manastirica. Nekoliko godina kasnije je u blizini škole je napravljena i moderna stambena zgrada. U 1975. godini selo je spojeno sa Rečanom makadamskim putom dužine 4 kilometra.

1978. napravljena je kaptaža na izvoru Torista u dužini od četiri kilometra i dovedena zdrava voda za piće. Pored vodovoda mještani su izgradili kanalizaciju koristeći Asanov potok, koji dijeli selo na dva zaseoka i Pirov potok, koji po vjerovanju ima lijekovite vode, za odvod kanalizacione mreže. U istoj godini izgrađena je i električna mreža.

Između 1985. i 1995. put Rečane - Nebrogošte je asfaltiran samodoprinosom stanovnika sela.

Zgrada ambulante sa stalnim medicinskim osobljem omogućuje mještanima elementarne medicinske usluge, u izuzetnim slučajevima ljekar dolazi u selo. Bolesnici iz sela za ozbiljnije preglede idu u zdravstvenu stanicu Rečane.

2002. omogućen je pristup Internet mreži preko satelitskog linka koji je 2006. zamenjen WiFi linkom.

2009. u selu je uspostavljena CATV distributivna mreža i omogućen širokopojasni pristup Internet mreži (CATV/WiFi).

Privreda[uredi | uredi izvor]

Pojedini mještani koji rade u inostranstvu pokušavaju da kroz malu privredu ožive život u ovom selu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]