Nedjeljka Gajanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nedjeljka Gajanović
Rođenje1938.
Karlovac, Kraljevina Jugoslavija
NacionalnostHrvatica
Zanimanjepsiholog

Nedjeljka Gajanović (1938), psiholog.

Nedeljka Gajanović (djevojačko prezime Adžibaba) rođena je u naselju Primišlje kod Karlovca. Završila je studij psihologije na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom fakultetu odbranila je magistarski rad pod nazivom: Profesionalne i školske preferencije omladine na završetku osnovnog obrazovanja. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Organizirani predškolski odgoj kao determinanta razvoja kognitivno-konativnih osobina kod djece, odbranila je na Odsjeku za psihologiju u Ljubljani.

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu radi od 1974. Birana je u sva univerzitetska zvanja. Radila je na predmetima: Razvojna psihologija, Metodologija istraživanja u psihologiji, Statistika u psihologiji, Profesionalna orijentacija i Psihometrija. Bila je šef Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Predavalaje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Nastavničkom fakultetu Univerziteta u Mostaru. Penzionisana je i izabrana u zvanje professora emeritusa.

Objavila je više radova iz oblasti teorijskih i praktičnih pristupa o razvoju djeteta, profesionalnog razvoja pojedinca, praktičnih osnova učenja, teorijske i praktične primjene testova u odgojno-obrazovnom procesu, značaju dječijeg crteža, o djeci bez djetinjstva i dr.

Posebna izdanja[uredi | uredi izvor]

  • Profesionalna orijentacija u školi (u koautorstvu), Svjetlost, Sarajevo 1981.
  • Psihički razvoj djeteta i vaspitanje, Svjetlost, Sarajevo 1982.
  • Teorijske osnove upisa djece u školu, Svjetlost, Sarajevo 1984.
  • Psihologija u službi učenja i nastave, Grafokomerc Tunjić, Lukavac 1991.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Spomenica 60. godišnjice Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1950–2010), Filozofski fakultet, Sarajevo 2010, 253-254.