Nedostatak 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA lijaze

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nedostatak 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA lijaze
(Nedostatak HMG-CoA lijaze)
(Hidroksimetilglutarna acidurija)
Klasifikacija i vanjski resursi
OMIM246450
DiseasesDB29826
MeSHC538324

Nedostatak 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA lijaze je neuobičajeni nasljedni poremećaj u kojem tijelo ne može pravilno obraditi aminokiselinu leucin.[1]

Prezentacija[uredi | uredi izvor]

Ovaj poremećaj se obično javlja u prvoj godini života. Znakovi i simptomi nedostatka HMG-CoA liaze uključuju povraćanje, dehidraciju, letargiju, konvulzije i koma. Kada se epizode pojave kod novorođenčeta ili djeteta, šećer u krvi postaje ekstremno nizak (hipoglikemija), a štetna jedinjenja se mogu nakupiti i uzrokovati da krv postane previše kisela (metabolička acidoza). Ove epizode su često izazvane infekcijom, postom, napornim vježbanjem ili ponekad drugim vrstama stresa.

Uzrok[uredi | uredi izvor]

Mutacije u genu HMGCL uzrokuju nedostatak 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA liajze. Enzim kodiran genom "HMGCL" ima esencijalnu ulogu u razgradnji dijetetskih proteina i masti za energiju. Konkretno, enzim je odgovoran za obradu leucina, aminokiseline koja je dio mnogih proteina. Ovaj enzim takođe proizvodi ketone tokom razgradnje masti. Ako mutacija u "HMGCL" genu smanjuje ili eliminira aktivnost ovog enzima, tijelo nije u stanju da pravilno obrađuje leucin ili proizvodi ketone. Nedostatak ketona dovodi do hipoglikemije, a spojevi koji se nazivaju organske kiseline (koji nastaju kao produkti razgradnje aminokiselina i masti) mogu uzrokovati da krv postane previše kisela. Metabolička acidoza i hipoglikemija narušavaju funkciju tkiva, posebno u centralnom nervnom sistemu.

Diferencijalna dijagnoza[uredi | uredi izvor]

Ovo stanje se ponekad pogrešno smatra Reyeovim sindromom, teškim poremećajem koji se razvija kod djece dok se čini da se oporavljaju od virusnih infekcija, kao što su varičela ili gripa. Većina slučajeva Reyeovog sindroma povezana je s upotrebom aspirina tokom ovih virusnih infekcija.

Epidemiologija[uredi | uredi izvor]

U literaturi je prijavljeno manje od 20 pacijenata sa MGA tipa I.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Reference, Genetics Home. "HMG-CoA lyase deficiency". Genetics Home Reference (jezik: engleski). Pristupljeno 27. 2. 2017.
  2. ^ Mol Genet Metab. 2011 Nov;104(3):410-3. Epub 2011 Jul 26.

Ovaj članak uključuje tekst iz javnog domena iz [http://ghr.nlm.nih.gov Nacionalne medicinske biblioteke SAD-a (The U.S. National Library of Medicine)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Greške metabolizma holesterola i steroida