Nedostatak 3-hidroksiacil-koenzima dugolančane dehidrogenaze A

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nedostatak koenzima dugolančane 3-hidroksiacil-dehidrogenaze A
(Nedostatak LCHAD-a)
Dugolančani 3-hidrosksiacil-koenzim; Nedostatak A dehidrogenaze A ima autosomno recesivni obrazac nasljeđivanja.
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-9277.85
OMIM600890
eMedicineped/1284

Nedostatak koenzima dugolančane 3-hidroksiacil-dehidrogenaze A je rijetki autosomno recesivni poremećaj oksidacije masnih kiselina[1] koji sprečava tijelo da određene masti pretvori u energiju. Ovo može postati opasno po život, posebno tokom perioda posta.

Mitohondrijska beta-oksidacija masnih kiselina i njen uticaj na nedostatak LCHAD

Simptomi i znaci[uredi | uredi izvor]

Tipski, početni znakovi i simptomi ovog poremećaja javljaju se u djetinjstvu ili ranom djetinjstvu i mogu uključivati poteškoće s hranjenjem, letargijom, hipoglikemijom, hipotonijom, problemima s jetrom i abnormalnosti u mrežnjači. Bol u mišićima, raspad mišićnog tkiva i abnormalnosti u nervnom sistemu koje utiču na ruke i noge (periferna neuropatija) mogu se javiti kasnije u detinjstvu. Postoji i rizik od komplikacija kao što su po život opasni problemi sa srcem i disanjem, koma i iznenadna neočekivana smrt. Epizode nedostatka LCHAD-a mogu biti izazvane periodima gladovanja ili bolestima kao što su virusne infekcije.

Genetika[uredi | uredi izvor]

Mutacije u genu HADHA dovode do neadekvatnih nivoa sinteze enzima koji se zove dugolančana 3-hidroksiacil-koenzim dehidrogenaza A (CoA) , koji je dio proteinskog kompleksa poznatog kao mitohondrijski trifunkcijski protein. Dugolančane masne kiseline iz hrane i tjelesne masti ne mogu se metabolizirati i preraditi bez dovoljnih nivoa ovog enzima. Kao posljedica toga, ove masne kiseline se ne pretvaraju u energiju, što može dovesti do karakterističnih obilježja ovog poremećaja, kao što su letargija i hipoglikemija. Dugolančane masne kiseline ili djelomično metabolizirane masne kiseline mogu se nakupiti u tkivima i oštetiti jetru, srce, retinu i mišiće, uzrokujući ozbiljnije komplikacije.

Prognoza[uredi | uredi izvor]

Studija iz 2001. pratila je 50 pacijenata. Od njih je 38% umrlo u djetinjstvu, dok su ostali patili od problema sa morbiditetom.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Reference, Genetics Home. "LCHAD deficiency". Genetics Home Reference (jezik: engleski). Pristupljeno 27. 2. 2017.
  2. ^ Boer, Margarethe E. J. den; Wanders, Ronald J. A.; Morris, Andrew A. M.; IJlst, Lodewijk; Heymans, Hugo S. A.; Wijburg, Frits A. (1. 1. 2002). "Long-Chain 3-Hydroxyacyl-CoA Dehydrogenase Deficiency: Clinical Presentation and Follow-Up of 50 Patients". Pediatrics (jezik: engleski). 109 (1): 99–104. doi:10.1542/peds.109.1.99. ISSN 0031-4005. PMID 11773547.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]