Nedostatak 5α-reduktaze

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Nedostatak 5-alfa-reduktaze)
Nedostatak 5α-reduktaze
(5-ARD)
Pseudovaginal perineoscrotal hypospadias is inherited in an autosomal recessive
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10E29.1, Q56.3, Q56.1
ICD-9257.2, 752.7
OMIM264600
DiseasesDB11
eMedicineped/1980

Nedostatak 5α-reduktaze jest autosomno recesivni interseksno stanje uzrokovanimutacijom u genu SRD5A2, koji kodira enzim 5α-reduktaza tip 2.[1] Fenotip koji ovo obično uzrokuje je pseudovaginska perineoskrotumska hipospadija, konfiguracija vanjskih genitalija dojenčeta.[2][3] U određenom smislu, ova konfiguracija je otprilike na pola između fenotipskih]] ljudskih muških i ženskih genitalija, po strukturi i izgledu. To je relativno čest oblik genitalne dvosmislenosti uzrokovan podvirilizacijom genetičkih muškaraca zbog nekoliko različitih interseks stanja.

Znakovi i simptomi[uredi | uredi izvor]

Osobe sa 5-ARD rađaju se sa muškim gonadama, uključujući testise i Wolffovske strukture. Mogu imati normalne muške vanjske genitalije, dvosmislene genitalije ili spoljašnje ženske genitalije, ali obično teže ženskom izgledu.

Razvoj tkiva genitalne kvržice (koja do 9. sedmice trudnoće fetusa postane ili klitoris ili penis) teži ka veličini koja ga kvalificira kao dvosmisleni makroklitoris / mikropenis (veliki klitoris / mali penis) i mokraćovod koji mogu se pričvrstiti na falus.

Ako stanje već nije dijagnosticirano, to obično postaje očigledno u pubertetu oko dvanaest godina sa primarnom amenorejom i virilizacijom. To može uključivati spuštanje testisa, hirzutizam (dlake na licu / tijelu koje se kod muškaraca smatraju normalnim – ne miješati ih sa hipertrihozom), produbljivanje glasa i povećanje klitorisa u ono što bi tada moglo biti klasificirano kao penis.

U odrasloj dobi osobe ne doživljavaju ćelavost po muškom obrascu.[1] Kako je dihidrotestosteron (DHT) daleko snažniji androgen od samog testosterona, virilizacija kod onih kojima nedostaje DHT može biti odsutna ili smanjena u usporedbi s muškarcima s funkcionalnim 5-AR. Pretpostavlja se da porast nivoa testosterona na početku puberteta može generirati dovoljne razine DHT bilo djelovanjem 5α-reduktaza tip II 5α-reduktaze tip I (aktivane u jetri odraslih, negenitalnoj koži i nekim dijelovima mozga) ili ekspresijom niskog nivoa 5α-reduktaze tipa II u testisima.

5-ARD povezan je s povećanim rizikom od kriptorhidizma i rakom testisa.

Plodnost[uredi | uredi izvor]

Budući da se gonadno tkivo razvija u testise, a ne u jajnike, oni stoga ne mogu stvoriti jajne ćelije, ali možda mogu stvoriti spermu. Plodnost muškaraca i dalje može biti moguća, ako je u testisima prisutna održiva sperma koja se može izvaditi. Općenito, osobe sa 5-ARD sposobne su da proizvedu održive spermatozoide.

Iako vanjske genitalije ponekad mogu biti potpuno ženske, vagina se sastoji od samo donjih dvije trećine normalne vagine, stvarajući slijepu vaginskuu vrećicu. Zbog normalnog djelovanja Müllerovog inhibicijskog faktora koji proizvodi testise u maternici, osobama sa 5-ARD nedostaju materica i jajovod. Dakle, oni fizički ne bi mogli nositi trudnoću u svakom slučaju. Čak i kod tretmana kao što je surogat majčinstvo, ženska neplodnost je uzrokovana nedostatkom jajnih čelija koje bi se ugradile u surogat majku.

U osoba sa dvosmislenim genitalijama koje rezultiraju makroklitorisom/mikropenisom, genitalni organ može biti sposoban za ejakulaciju, kao i za erekciju, ali može biti nedovoljne veličine za penetrativni seksualni odnos.

Plodnost je dodatno ugrožena nerazvijenošću sjemenih mjehurića i prostate.

Uzrok[uredi | uredi izvor]

Stanje pogađa samo one koji imaju Y hromosom jer DHT nema poznatu ulogu u razvoju XX fetusa.[4]

Mehanizam[uredi | uredi izvor]

5α-reduktaza je enzim koji pretvara testosteron u 5α-dihidrotestosteron (DHT) u perifernim tkivima. Ovi enzimi takođe učestvuju u stvaranju takvih neurosteroida, kao što su alopregnanolon i THDOC, pretvaraju progesteron u dihidroprogesteron (DHP) i deoksikortikosteron (DOC) u dihidrodeoksikortikosteron (DHDOC). 5-ARD je biohemijski karakteriziran niskim do nisko-normalnim nivoom testosterona i smanjenim nivoom DHT, stvarajući viši omjer testosterona / DHT.

Biohemijski efekti 5-ARD u biosintezi testosterona. Razine testosterona su povišene, dok su razine DHT značajno smanjene, što dovodi do muškog spola podvirilizacija.

DHT je moćan androgen i neophodan je za razvoj muških vanjskih genitalija u maternici.

Upravljanje[uredi | uredi izvor]

Do nedavno se često radilo na rekonstrukciji dječjeg spolovila kako bi se njihov izgled "normalizirao" u skladu s binarnim modelom anatomskog spola. Roditelji često zahtijevaju i / ili odobravaju rekonstruktivnu operaciju s nadom da će poštedjeti svoje dijete srama i nelagode koji se često povezue s time da je vidno "različito" od vršnjačke djece u situacijama kao što su školske svlačionice itd. Praksa uključuje sve veću otporu medicinske zajednice, jer se stvarna medicinska potreba za takvim intervencijama često ne daje. Nadalje, socijalni zagovornici rade na povećanju svijesti, razumijevanju i prihvatanju nebinarne seksualne anatomije, što smanjuje mogućnost stigme i srama za ljude rođene sa interspolnom ili neodređenom anatomijom.

Epidemiologija[uredi | uredi izvor]

Stanje je rijetko, sa područjima veće incidencije poznato u regijama Dominikanske Republike (gdje se osobe s tim stanjem zovu güevedoces – penis u dvanaestim"), Papui Novoj Gvineji (gdje je poznato kao kwolu-aatmwol – sugerirajući pretvaranje osobe "u mušku stvar"),[5] i Turskoj.[6]

Slučajevi stanja zabilježeni u Dominikanskoj Republici predstavljaju najveći interes zbog njegove rasprostranjenosti u malom zabačenom selu Las Salinas, gdje je 12 od 13 porodica imalo jednog ili više muških članova porodice koji su nosili mutaciju, iako nisu pogođeni svi njeni nositelji. Ukupna incidencija za selo bila je 1/90 muškaraca koji su bili pogođeni nositelji, a ostatak seoskih muškaraca bili su ili ne-nositelji ili ne-pogođeni nositelji.[7][8] Huevo ili güevo literarno znači jaje, ali u slengu također i tests, odnosno "testis u dvanaestim".

U Dominikanskoj Republici, güevedoces se smatraju trećim rodom i doživljavaju ambivalentno rodnu socijalizaciju. U odrasloj dobi najčešće samoidentificiraju kao muškarci (možda zbog položaja slobode i moći koje muškarci zauzimaju u njihovoj kulturi), ali ih društvo ne mora u potpunosti tretirati kao takve.[5] U slučajevima na Papui Novoj Gvineji, rečeno je da se "djevojčice" izbjegavaju kada započnu svoju prirodnu transformaciju u muško tijelo i društveno preuzmu mušku rodnu ulogu.[9]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "5-alpha reductase deficiency". GPnotebook. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Bahceci M, Ersay AR, Tuzcu A, Hiort O, Richter-Unruh A, Gokalp D (2005). "A novel missense mutation of 5-alpha reductase type 2 gene (SRD5A2) leads to severe male pseudohermaphroditism in a Turkish family". Urology. 66 (2): 407–10. doi:10.1016/j.urology.2005.02.021. PMID 16098368.
  3. ^ Eberhard Nieschlag; Hermann M. Behre; Susan Nieschlag (juli 2009). Andrology: Male Reproductive Health and Dysfunction. Springer. str. 328–. ISBN 978-3-540-78354-1. Pristupljeno 2. 1. 2011.
  4. ^ eMedicine article on 5-ARD
  5. ^ a b Fausto-Sterling, Anne (2000). Sexing the Body: Gender politics and the construction of sexuality (1st izd.). New York, NY: Basic Books. str. 109. ISBN 0465077145.
  6. ^ Jong, Diana Mettadewi (2016). "5-alpha-reductase deficiency: a case report". Indonesian Pediatric Society. 43 (6): 234-240. doi:10.14238/pi43.6.2003.234-40. Pristupljeno 24. 10. 2020.
  7. ^ Imperato-McGinley, Julianne; Guerrero, Luis; Gautier, Teofilo; Peterson, Ralph Edward (decembar 1974). "Steroid 5alpha-reductase deficiency in man: an inherited form of male pseudohermaphroditism". Science. 186 (4170): 1213–1215. Bibcode:1974Sci...186.1213I. doi:10.1126/science.186.4170.1213. PMID 4432067.
  8. ^ AlMomento.net. "BARAHONA: Enfermedad genética hace que niños RD nazcan sin pene". AlMomento.net (jezik: španski). Pristupljeno 8. 3. 2017.
  9. ^ Imperato-McGinley J, Miller M, Wilson JD, Peterson RE, Shackleton C, Gajdusek DC (Apr 1991). "A cluster of male pseudohermaphrodites with 5 alpha-reductase deficiency in Papua New Guinea". Clin Endocrinol. 34 (4): 293–8. doi:10.1111/j.1365-2265.1991.tb03769.x. PMID 1831738.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]