Nedostatak holokarboksilazne sintetaze

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nedostatak holokarboksilaza-sintetaze
(Nedostatak ranoispoljavajuće multiple karboksilaze)[1]
Biotin
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10E53.8
OMIM253270
DiseasesDB32709
eMedicineped/1020
MeSHD028922

Nedostatak holokarboksilaza-sintetaze je nasljedni metabolički poremećaj u kojem tijelo nije u stanju da efikasno koristi vitamin biotin.[2] Ovaj poremećaj je klasificiran kao nedostatak multiple karboksilaze, u grupu poremećaja koju karakterizira oštećena aktivnost određenih enzima, koji ovise o biotinu. Simptomi su vrlo slični nedostatku biotindaze, a tretman - velike doze biotina - je također isti.

Genetika[uredi | uredi izvor]

Nedostatak holokarboksilaza-sintetaze ima autosomno recesivni obrazac nasljeđivanja.

Mutacije u genu HLCS uzrokuju nedostatak holokarboksilaza-sintetaze. Gen HLCS stvara enzim, holokarboksilaza-sintetazu, koji veže biotin na druge molekule. Biotin, vitamin B, nalazi se u namirnicama kao što su jetra, žumanjak i mlijeko. Neophodan je za normalnu proizvodnju i razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata u tijelu. Mutacije u genu HLCS smanjuju aktivnost holokarboksilaza-sintetaze, sprečavajući ćelijama da efikasno koriste biotin, remeteći mnoge ćelijske funkcije. Ovo se stanje nasljeđuje po autosomno recesivnom obrascu, što znači da se mijenjaju dvije kopije gena u svakoj ćeliji.

Dijagnoza[uredi | uredi izvor]

Znakovi i simptomi nedostatka holokarboksilaza-sintetaze obično se javljaju u prvih nekoliko mjeseci života, ali dob početka varira. Oboljela dojenčad često imaju bolesti imunodeficijencije, otežano hranjenje, probleme s disanjem, kožni osip, gubitak kose (alopecija) i nedostatak energije (letargija). Neposredni tretman i cjeloživotno liječenje (upotrebom dodataka biotina) mogu spriječiti mnoge od ovih komplikacija. Ako se ne liječi, poremećaj može dovesti do usporenog razvoja, napadaja i kome. Ovi medicinski problemi u nekim slučajevima mogu biti opasni po život.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ RESERVED, INSERM US14-- ALL RIGHTS. "Orphanet: Holocarboxylase synthetase deficiency". www.orpha.net (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 4. 2019.
  2. ^ Reference, Genetics Home. "holocarboxylase synthetase deficiency". Genetics Home Reference (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 5. 2017.

Ovaj članak uključuje tekst iz javnog domena The U.S. National Library of Medicine

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]