Nedovršeni portret

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nedovršeni portret
Autor Mary Westmacott
Originalni naziv Unfinished Portrait
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr ljubavni
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1934.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Larraby

Nedovršeni portret (izdat 1934.) je polu-autobiografski ljubavni roman Agathe Christie. To je njen drugi roman potpisan pod imenom Mary Westmacott.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Mary Westmacott koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agathe Christie. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane labirinte mračnih ljudskih poriva umijela je i da iznudi i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svjetlijoj strani čovjekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa među spolovima.

Ovo je jedan od šest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agatha Christie, pod imenom Mary Westmacott, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Larraby ima osjećaj da je zarobljena u životu sa troje ljudi koje smatra najdražim - majkom, mužem i kćerkom i na granici je samoubistva. Onda, jedne noći na egzotičnom ostrvu upoznaje Larrabya, uspješnog slikara, portretistu i tokom te noći u dugom razgovoru otkriva da se plaši da sebi pruži drugu šansu za sreću sa nekim drugim i da još uvijek nije dovoljno hrabra da se suoči sama sa sobom. Može li Larraby pomoći Celii da se izbori sa prošlošću?...