Nedovršeni portret

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nedovršeni portret
AutorMary Westmacott
Originalni nazivUnfinished Portrait
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
Žanrljubavni
Vrsta djelaroman
Datum izdanja1934.
Mjesto radnjeUK
Glavni likLarraby

Nedovršeni portret (izdat 1934.) je polu-autobiografski ljubavni roman Agathe Christie. To je njen drugi roman potpisan pod imenom Mary Westmacott.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Mary Westmacott koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agathe Christie. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane labirinte mračnih ljudskih poriva umijela je i da iznudi i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svjetlijoj strani čovjekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa među spolovima.

Ovo je jedan od šest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agatha Christie, pod imenom Mary Westmacott, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Larraby ima osjećaj da je zarobljena u životu sa troje ljudi koje smatra najdražim - majkom, mužem i kćerkom i na granici je samoubistva. Onda, jedne noći na egzotičnom ostrvu upoznaje Larrabya, uspješnog slikara, portretistu i tokom te noći u dugom razgovoru otkriva da se plaši da sebi pruži drugu šansu za sreću sa nekim drugim i da još uvijek nije dovoljno hrabra da se suoči sama sa sobom. Može li Larraby pomoći Celii da se izbori sa prošlošću?...