Idi na sadržaj

Nefertiti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kraljica Nefertiti

Kraljica Nefertiti, jedna od najljepših žena drevnih vremena, zajedno sa svojim mužem Ehnatonom je vladala od 1353-1336 g. p. n. e. Za vladavine njenog supruga i ona je imala status neke vrste faraona. Bila je do-vladar. Njegova vizija savršenog društva je bila ukidanje obožavanja egipatskih bogova, što je ostvario. Ukinuvši stare bogove uveo je obožavanje samo jednog boga, Atona, čiji je jedini predstavnik na Zemlji bio sam faraon. Nakon njegove vladavine, Nefertiti vlada samostalno kao faraon sve do svoje smrti (koja još nije razjašnjenja). Potom vlada njezin posinak, ili možda čak sin, faraon Tutankamon. On umire bez nasljednika te tada vlada kratko razdoblje u kojemu je glavni vojskovođa Horemheb postao faraon oženivši Nefertitinu sestru (ili polusestru) te on briše sve tragove o Nefertiti i Ehnatonu.

Grupa naučnika tvrde kako su u jednoj od grobnica u Dolini kraljeva pronašli mumiju egipatske kraljice Nefertiti. Čudno je da je grobnica otkrivena i zabilježena pod nazivom KV35 još 1898. godine, dok su mumificirano tijelo te žene pronašli čitav vijek poslije u tajnoj sobi iza zida grobnice.

Godinama je mjesto gdje leže ostaci Nefertiti bila misterija koja je zaokupljala naučnike. Iako ove tvrdnje još nisu potvrđene DNK analizom, postoje dokazi koji ukazuju na njen identitet - obrijana glava i perika koju su nosile pripadnice kraljevske porodice, probušene uši na dva mjesta, a poznato je da je ona nosila naušnice na taj način.

Također je otkriveno da je i njena ruka bila presavijena u laktu, što je bilo dozvoljeno samo pripadnicima kraljevske porodice pri sahranjivanju, vjerovatno namještena za držanje skeptra. U narednih nekoliko godina ipak je otkriveno da to nije bila njezina ruka.

Naime, ruka koju faraon savija je desna, a na tijelu te žene desna je bila slomljena. Do tijela su bile dvije desne ruke. Jedna koja upućuje na savijanje, a jedna na ispruženost. Isprva se mislilo da je ispružena ispravna zato što je savijena tek naknadno pronađena među povojima, no kada je pronađena savijena, ona je uzeta kao odgovarajuća. Ipak, u daljnjim istraživanjima je utvrđeno da naknadno pronađena savijena ne pripada njoj, nego ona ispružena.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]