Nefertiti

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kraljica Nefertiti

Kraljica Nefertiti, jedna od najljepših žena drevnih vremena, zajedno sa svojim mužem Ehnatonom je vladala od 1353-1336 g. p. n. e. Nakon pokušaja njenog supruga da ukine obožavanje egipatskih bogova i uvede obožavanje samo jednog boga, Atona, izbrisani su svi tragovi o njima.

Grupa naučnika koja istražuje egipatsku prošlost i ostatke ovog drevnog naroda tvrde kako su u jednoj od grobnica u Dolini kraljeva pronašli mumiju egipatske kraljice Nefertiti. Čudno je da je grobnica otkrivena i zabilježena pod nazivom KV35 čak 1898. godine, dok su mumificirano tijelo kraljice pronašli čitav vijek poslije u tajnoj sobi iza zida grobnice.

Godinama je mjesto gdje leže ostaci Nefertiti bila misterija koja je zaokupljala naučnike. Iako ove tvrdnje još nisu potvrđene DNK analizom, postoje dokazi koji ukazuju na njen identitet - obrijana glava i perika koju su nosile pripadnice kraljevske porodice, probušene uši na dva mjesta, a poznato je da je ona nosila naušnice na taj način.

Također je otkriveno da je i njena ruka bila presavijena u laktu, što je bilo dozvoljeno samo pripadnicima kraljevske porodice pri sahranjivanju, vjerovatno namještena za držanje skeptra.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]