Neki to vole vruće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Neki to vole vruće
RežiserBilly Wilder
ProducentBilly Wilder
Scenarist(i)Billy Wilder
I. A. L. Diamond na osnovu scenarija Roberta Thoerena i Michaela Logana
UlogeMarilyn Monroe
Tony Curtis
Jack Lemmon
George Raft
Joe E. Brown
Pat O'Brien
MuzikaAdolph Deutsch
KinematografijaCharles Lang
MontažaArthur P. Schmidt
ProdukcijaMirisch Company
DistributerUnited Artists
Premijera29. mart 1959.
Trajanje121 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet2,9 miliona dolara
Zarada40 miliona dolara

Neki to vole vruće američka je filmska komedija snimljena 1959. čija se radnja odvija 1929. godine, u režiji i produkciji Billyja Wildera, a u kojem glavne uloge tumače Marilyn Monroe, Tony Curtis i Jack Lemmon. U sporednim ulogama ističu se George Raft, Pat O'Brien, Joe E. Brown, Joan Shawlee i Nehemiah Persoff. Priča se zasniva na scenariju Roberta Thoerena i Michaela Logana iz francuskog filma Fanfare ljubavi. Film govori o dva muzičara koji se preoblače u žensku odjeću kako bi uspjeli pobjeći od gangstera koji ih progone kao svjedoke zločina počinjenog na Dan zaljubljenih. Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici iako su filmovi u boji bili u porastu popularnosti.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Februar je 1929. u Chicagu. Joe (Tony Curtis) je nemarni jazz saksofonista, kockar i zavodnik; njegov prijatelj Jerry (Jack Lemmon) je staloženi jazz svirač kontrabasa. Oni postaju slučajni svjedoci masakra na dan zaljubljenih. Kada su gangsteri, na čelu sa "Spatsom" Kolombom (George Raft), otkrili njihovo prisustvo, njih dvojica bježe kako bi spasili svoje živote. Bez prebijene pare i u žurbi da izađu iz grada, dva muzičara prihvataju posao da rade sa Sweet Sue (Joan Shawlee) i njenim bendom Society Syncopators, u čijem su sastavu sve žene i na putu su prema Miamiju. Oni se prerušavaju u žensku odjeću i mijenjaju imena u Josephine i Daphne, i zatim se ukrcavaju na vlak zajedno sa bendom i muškim menadžerom, Bienstockom. Prije nego što se ukrcavaju u vlak, Joe i Jerry upoznaju se sa Sugar Kane (Marilyn Monroe), koja je vokal benda i sviračica na ukulele-u.

Joe i Jerry postaju zaljubljeni u Sugar i natječu se za nju naklonost ali su primorani da zadrže svoj lažni identitet. Sugar im se povjerava da je se zaklela da se više nikada neće petljati sa muškim saksofonistima, koji su joj u prošlosti slomili srce i ostavili je da pati. Ona se bacila na pronalaženje divnog milionera na Floridi. Iako je zabranjeno da se opijaju i zabavljaju u vlaku, Josephine i Daphne postaju intimni prijatelji sa Sugar, i moraju da uvijek imaju na umu da oni trebaju da budu djevojke i da ne mogu da se udvaraju Sugar.

Po dolasku u Miami, Joe zavodi Sugar tako što se prerušava u milionera po imenu Junior, nasljednika naftne kompanije Shell Oil. Stvarni milioner, oženjeni razmaženi mamin sin Osgood Fielding III, (Joe E. Brown) pokušava nekoliko puta da zavede Daphne, koja ga odbija. Osgood poziva Daphne na šampanjac i večeru na svojoj jahti. Joe uvjerava Daphne da zadrži Osgooda na kopnu, tako da Junior može odvesti Sugar u Osgoodovu jahtu, koju predstavlja kao svoju. Kad su bili na jahti, Junior objašnjava Sugar da je, zbog psihičke traume, impotentan i frigidan, ali da će oženiti bilo koga ko bi mogao to stanje da promijeni. Sugar pokušava da probudi seksualne nagone u Junioru, i počinje da uspijeva u tome. U međuvremenu, Daphne i Osgood plešu tango ("La Cumparsita") sve do zore. Kada su se Joe i Jerry vratili nazad u hotel, Jerry objašnjava da je Osgood predložio brak Daphne i da je on, kao Daphne, prihvatio, očekujući brzi razvod i ogroman novac nakon razvoda. Joe uvjerava Jerryja da se on zapravo ne može udati za Osgooda.

Hotel je domaćin konferencije pod nazivom "Prijatelji italijanske opere", ali gosti su zapravo mafijaši. Spats i njegova banda iz Chicaga prepoznaju Joea i Jerrya kao svjedoke masakra na dan zaljubljenih. Joe i Jerry, u strahu za svoje živote, shvataju da moraju napustiti bend i hotel. Joe lomi srce Sugar govoreći joj da on, Junior, mora da oženi ženu po izboru njegovog oca i da se preseli u Venecuelu. Nakon potjere, Joe i Jerry su svjedoci još jednog masakra, ovaj put su nastradali Spats i njegova banda. Joe, obučen kao Josephine, vidi Sugar na pozornici koja pjeva ljubavnu pjesmu. On je poljubi prije nego što je otišao, a Sugar shvata da je Joe ustvari i Josephine i Junior.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]