Nekropola sa stećcima Trnovo 1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nekropola stećaka Trnovo 1 nalazi se u općini Šekovići, Bosna i Hercegovina Nekropola je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] [2] Na području opštine Šekovići registrovan je 31 lokalitet, sa ukupno 929 stećaka.

Područje Šekovića još od najstarijih vremena bilo je naseljeno i kulturno i komunikacijski vrlo aktivno. U srednjem vijeku područje bilo je u sastavu Usore u koju se od vremena bana Tvrtka ubraja i bosansko srednje Podrinje.

Selo Trnovo je od Šekovića udaljeno 7,16 km u pravcu jugozapada.Lokalitet nazvan Trnovo 1. smješten je na nadmorskoj visini od 718 m, i koordinatama N 4900098. 630 i E 6564898.16. Na udaljenosti do 20 m od stećaka nalazi se novosagrađen pravoslavni jednobrodni hram posvećen caru Konstantinu i carici Jeleni. [3]

Na lokalitetu Trnovo 1, evidentirano je 28 stećaka i to; 5 sanduka – dva sanduka su sa postoljem i 23 sljemenjaka – dvanaest sljemenjaka je sa postoljem. Stećci su fino klesani sa relativno velikim dimenzijama, dijelom su utonuli, i oštećeni, a na pojedinim stećcima se nalaze grafiti novijeg datuma. Orijentirani su u pravcu zapad – istok. Od ukupnog broja evidentiranih stećaka, ukrašena su četiri. Na njima su zastupljeni motivi – mač, plastična rebra, rozeta sa drškom i traka. Na osnovi zastupljenih formi stećaka i njihovih ukrasa, nadgrobnici se mogu datirati u kasni srednji vijek (XIV stoljeće).

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: “Veselin Masleša“, 1982. STEĆCI – KULTURA I UMJETNOST

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nekropola Trnovo 1 u Šekovićima". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 10. 2016.
  2. ^ Zijad Halilović - STEĆCI NA LOKALITETU TRNOVO 1 U NASELJU TRNOVO, ŠEKOVIĆI
  3. ^ Zijad Halilović - STEĆCI NA LOKALITETU TRNOVO 1 U NASELJU TRNOVO, ŠEKOVIĆI[mrtav link]