Nekropola stećaka u Bulatovcima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nekropole stećaka u Bulatovcima sadrže nadgrobnike iz istorije Bosne i Hercegovine u srednjem vijeku.[1] Na području opštine Kalesija registrovano je 38 lokaliteta sa ukupno 428 stećaka: četiri nekropole u Bulatovcima, tri u Dubnici, tri nekropole u selu Gojčin, dvije nekropole u Petrovicama, dvije u Bukvarima, u Raincima Gornjim, Meškovići, Lipovice, Živčići, Palavre, Mahmutovići, Sarači, Hrasno Donje, brdo Vis. Na sjednici komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj od 6. do 8. novembra 2013. godine, za nacionalni spomenik BiH proglašene su dvije nekropole u Bulatovcima.[2] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Marti Cheery, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo. Nacionalni spomenik čine nekropola Mramorje sa 18 stećaka raspoređenih u dvije grupe i nekropola Strane sa 10 stećaka.

U rano feudalnoj župskoj organizaciji, teritorija Kalesije je bila u sastavu župe Gornja Spreča, koja je u kasnijem periodu kao manja teritorijalna jedinica bila u sastavu župe Soli. Ovim dijelom Bosne tada upravlja poznata srednjovjekovna familija Zlatonosovići.

Nekropole u Bulatovcima[uredi | uredi izvor]

Na lokalitetu Mramorje nalazi se 18 stećaka podijeljenih u dvije skupine, gdje dominiraju sljemenjaci. Tri stećka su ukrašena.[3] Od ukrasnih motiva uočavaju se: spirale, grozdovi, rozete, vrpce, biljna stilizacija, ljiljan. U ovoj nekropoli posebno se ističe jedan masivan sljemenjak s postoljem, dimenzija: visina 128 cm, širina 112 cm, dužina 216 cm. Bogato je ukrašen. Na čeonim stranama: dvije S-spirale, dva grozda, rozeta i pored njega dvije male spirale, tri vrpce, koje se završavaju sljemenasto, dvije spirale na dnu; suprotna strana u donjem dijelu pored grozdova ima dvije spirale vezane za dvije vrpce koje prate oblik sljemena, a na gornjem dijelu nalaze se dvije povezane manje spirale, kod kojih se srednja stabljika završava u formi ljiljana. Bočne strane su podijeljene uspravnom vrpcom u čijem se vrhu nalazi rozeta, a vodoravno se nalazi cik-cak vrpca sa po dva stilizovana stabla i dvije spirale. Na sljemenastom dijelu prikazan je motiv sličan pokrovu kuće od šindre.[4]

Lokalitet Strane čini 10 stećaka i jedan dio stećaka je oštećen ili utonulo u zemlju.

Lokaliteti su uključeni u rojekat „Predstavljanja i afirmacije nacionalnih spomenika Tuzlanskog kantona u elektronskim i drugim aktuelnim medijima“, koje izvodi Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dubravko Lovrenović: Bosansko I humsko mramorje srednjeg vijeka". RABIĆ: Sarajevo, 2009. Pristupljeno 9. 2. 2017.
  2. ^ "Nekropole stećaka u Bulatovcima". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016.
  3. ^ "STANJE NEKROPOLA SA STEĆCIMA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA" (PDF). JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Tuzla. Pristupljeno 9. 2. 2022.
  4. ^ Zijad Halilović - STEĆCI NA LOKALITETU MRAMORJE I STRANE (VELIKO BRDO) U BULATOVCIMA, KALESIJA

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]