Nekton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nekton (grč. νηϰτός – nektos, plivajući, koji pliva), obuhvata vodene životinje koje, zajedno sa planktonom, čine pelagijal. Zajednička obilježja su da se:

  • aktivno kreću u slanoj i slatkoj vodi u bilo kojem smjeru neovisno o strujama,
  • imaju vretenast oblik tijela sa snažnim mišićima prilagođen plivanju.

Termin je u nauku prvi uveo Ernst Haeckel, 1890., njemački biolog i prirodoslovac. To je skup aktivno plivajućih vodenih organizama u vodnoj masi. Izraz je predložen kako bi se razlikovali aktivni plivači i pasivni organizmi koje nosi struja, plankton. Kao smjernica, nektonski organizmi imaju visok Reynoldsov broj (veći od 1000), a planktonski organizmi nizak (manji od 10). Međutim, neki organizmi mogu započeti život kao planktonski i preći u nekton kasnije u životu, ponekad otežavajući razliku prilikom pokušaja da se neke vrste planktona-nektona klasificiraju kao jedne ili druge. Iz tog razloga, neki biolozi odlučuju da ne koriste ovaj termin.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ernst Haeckel i Nicholas Miklouho-Maclay.

Izraz je prvi predložio i upotrijebio njemački biolog Ernst Haeckel 1891. godine u svom članku "Plankton-Studien", gdje ga je suprostavio planktonu, agregatu pasivno plutajućih, lebdećih ili pomalo pokretnih organizma prisutnih u vodenom tijelu, prvenstveno sićušnih algi i bakterije, malih jaja i larvi morskih organizama i protozoa i ostalih sitnih konzumenata. Danas se to ponekad smatra zastarjelim pojmom, jer često ne dopušta smisleno mjerljivo razlikovanje tih dviju skupina. Neki biolozi ga više ne koriste.[1][2]

Definicija[uredi | uredi izvor]

Kao smjernica, nektonski organizmi su veći i imaju tendenciju da plivaju uglavnom u biološki uvjetima visokih Reynoldsovih brojeva (> 10³ i više od 10⁹), gdje su pravila inercijski tokovi, a vrtlozi (vrtlozi) se lahko prolijevaju. Plankton su, s druge strane, mali i ako uopšte plivaju, to rade na biološki niskim Reynoldsovim brojevima (0,001 do 10), gdje dominira viskozno ponašanje vode, a pravilo su reverzibilni tokovi. Organizmi poput meduze i drugih smatraju se planktonom kada su vrlo mali i plivaju na niskom Reynoldsovom broju, a smatraju se nektonom jer narastu dovoljno veliko da mogu plivati na velikim Reynoldsovim brojevima. Mnoge životinje koje su smatrane klasičnim primjerima nektona (npr. Mola mola , lignja, marlin) započinju život kao maleni članovi planktona i tada, tvrdi se, postepeno prelaze u nekton kako rastu.

Okeanski nekton[uredi | uredi izvor]

Okeanski nekton obuhvata životinje uglavnom iz tri kladusa:

Postoje organizmi čiji je početni stadij života identificiran kao planktonski, ali kada porastu i povećaju se u veličini tijela, postaju nektonski. Tipski primjeri su meduze.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Aleyev, Yu. G. (1977). Nekton. doi:10.1007/978-94-010-1324-6.
  2. ^ Haeckel, E. 1891. Plankton-Studien. Jenaische Zeitschrift für Naturwissenschaft 25 / (Neue Folge) 18: 232-336. BHL.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Stefan Nehring and Ute Albrecht (1997): „hell und das redundante Benthon: Neologismen in der deutschsprachigen Limnologie“. In: Lauterbornia H. 31: 17-30, Dinkelscherben, December 1997 E-Text (PDF-Datei)