Nelsonov stub (Dublin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nelsonov stub (engleski: Nelson's Pillar), u Dublinu je bio veliki granitni stub na čijem vrhu se nalazila statua Horatio, Lord Nelsona. Nalazio se u centru Dublinske ulice O'Connell Street, i bio visok 134 ft (40.8 m), a sama statua je bila visoka 13 ft (3.9 m). Njegovo postavljanje naložio je britanski Lord Lieutenant od Irske, Vojvoda Richmonda, u čast admirala Lord Nelsona i bitke za Trafalgar. Stub je postao tramavjska stanica i sastjalište Dablinaca, a gradu je ponudio najbolji javni vidikovac do kojeg se dolazilo spiralnim stepenicama unutar osnove stuba. Uništen je 1966 bombom pripadnika grupe IRA.

Historijski pregled[uredi | uredi izvor]

Nelsonov stub je od samog početka bio neatraktivan prijedlog. Prvo ga je odbacilo Vijeće grada Dublina, ali je odluka povučena na insistiranje Vojvode pd Richmonda, britamskog Lord Lieutenanta, 1808. Smatralo se da ometa saobraćaj, ali je predstavljala i podsjetnik na kolonijalnu prošlost Irske, stoga su bili brojni i pokušaji da se stub otkloni. Predlagana su riješenja koja su podrazumijevala rušenje stuba ili mijenjanje Nelsonove statue na vhu sa drugim statuama.

8 marta 1966 u 02:00 grupa bivših pripadnika IRAe postavila je bombu u podnožje ovog objekta. Uništeno je pola stuba a Nelsonova statua je pala na zemlju i uzrokovala prskanje kamena. Joe Christle je bio član ove akcije. Iz IRAe je otpušten deset godina ranije zbog pokretanja neovlaštenih akcija. Niko nije povrijeđen u ovoj akciji.

Ostatci ovog monumenta su premješteni sa otpada East Wall u bašte Butler Housea u Kilkenny.

Pjesme o padu Nelsonovog stuba[uredi | uredi izvor]

  • "Up Went Nelson" od grupe The Go Lucky Four
  • "Lord Nelson" od Tommy Makema
  • "Nelson's Farewell" od Joe Dolana