Nemejski lav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nemejski lav u grčkoj mitologiji bilo je stvorenje koje je živjelo u Nemeji. Smatra se Tifonovim i Ehidninim potomkom, postoji i verzija da je pao s Mjeseca kao Zeusov i Selenin potomak, a treća verzija govori da je Himerin potomak.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Heraklov je prvi od dvanaest zadataka bio ubiti nemejskog lava i donijeti njegovu kožu.

Francisco de Zurbarán: Heraklo se hrva s nemejskim lavom, 1634.

Taj je lav terorizirao područje oko Nemeje. Ubijao je nedužne seljane i njihovu stoku.Imao je neprobojnu kožu koju nijedno oružje napravljeno od čovjeka ili boga nije moglo probiti. Kad ga je Heraklo prvi put napao, njegovo oružje - luk i strijele, toljaga i brončani mač - nisu mogli nauditi lavu. Na posljetku je odbacio oružje i hrvao se s lavom te ga je zadavio. Druga verzija donosi da je ugurao svoju ruku u njegovo grlo i ugušio ga.

Heraklo je potom satima pokušavao oderati lava te je bivao sve ljući i ljući. Na posljetku mu je prerušena Atena pomogla da shvati da su najbolje oruđe kojim može oderati kožu vlastite lavlje pandže. Tako je, uz Atenu kao deux ex machina završio zadatak.

Poslije je Heraklo nosi neprobojnu kožu kao oklop. Kad je stigao kralju Euristeju da mu obznani završen zadatak i preda kožu, on se toliko uplašio njegova izgleda te se sakrio u veliki brončani ćup. Poslije je Heraklo daljnje zadatke dobijao preko glasnika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]