Nenad Čanak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nenad Čanak

Nenad Čanak (2. novembra 1959. Pančevu, Srbija) je srbijanski političar.

Njegov otac Milan bio je akademik, profesor Univerziteta u Novom Sadu, sedamdesetih godina prošloga vijeka bio je gradonačelnik Novog Sada, a od 1974. godine, pa sve do smrti, član predsjedništva SAP Vojvodine. Majka Bosiljka je također bila profesor univerziteta u Novom Sadu.

Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" i Srednju muzičku školu završio je u Novom Sadu, a Ekonomski fakultet u Subotici. Specijalizovao je mikroračune mreže i globalni marketing. Prvi profesionalni angažman je imao u Naftagas prometu, u oblasti vanjske trgovine, osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Poslije toga, tokom devedesetih, radio je u YUTEL-u.

Na parlamentarnim izborima 1997. godine bio je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije na listi Koalicije Vojvodina. U prethodnom mandatu, bio je poslanik u Vijeću republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore. U periodu od 2000. do 2004. godine predsjednik je Skupštine AP Vojvodina. Do sada je objavio pet knjiga: Ratovi tek dolaze (1993), Pet godina samoće (1995), Godine raspleta (1996), Luna (1998), Kao i sva ravnica (2002).

Predsjednik je Lige socijaldemokrata Vojvodina od njenog osnivanja, jula 1990. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]