Neonska cijev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Neonska cijev

Neonska cijev je svjetlosni izvor koji električnim izbojem u neonu ili drugom inertnom plinu pod niskim pritiskom proizvodi crveno-narandžastu svjetlost. Upotrebljava se za izradu svijetlećih natpisa - savijanjem cujevi se oblikuju slova.

Na električnu mrežu se spaja preko posebnog visokonaponskog transformatora koji ima veliki rasipni induktivitet kako bi se postiglo ograničenje struje.

Ova vrsta osvjetljenja je prvi put prikazana u modernom obliku u decembru 1910. godine od strane Georges-a Claude-a, na izložbi automobila u Parizu. neonski znakovi su stekli ogromnu popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama u periodu od 1920–1960.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kcmprocessor.png Nedovršeni članak Neonska cijev koji govori o elektrotehnici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.