Nermin Gözükırmızı

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nermin Gözükırmızı
Rođenje (1951-06-18) 18. juni 1951 (69 godina)
Izmit, Turska

Nermin Gözükırmızı, naučni savjetnik i profesor Univerziteta u Istanbulu[1], rođena je 18. juna 1951. godine u İzmitu, Turska.

Studije u Odjelu za botanikuzoologiju započela je na Univerzitetu u Istanbulu (Istanbul University), 1967. godine, a diplomirala 1972.[2]

Na doktorski studij je aplicirala kao PhD student na Katedri za botaniku i genetiku, a doktorsku disertaciju pod naslovom: 'Uticaj nekih hemikalija i zračenja na Vicia faba' (mentor: dr. Emine Bilge ), odbranila je 1979. godine.

Istraživač je i edukator na Odjelu za biologiju u Istanbul Universitykao asocirani (vanredni) profesor, 1985. i (redovni) profesor u 1992. Od 2003. godine, Nermin Gözükırmızı je angažirana na Katedri za molekularnu biologiju i genetiku.

Nermin Gözükırmızı je član akademske zajednice Univerziteta u Istanbulu od 1972. Sudjelovala je u uspostavljanju Plant Biotechnology Research Unit na Marmara Research Centre, Research Institute for Genetic Engineering and Biotechnology, 1992. – 2006. Također je imala aktivnu ulogu u uspostavljanju molekularne biologije i Odjela za genetiku na Univerzitetu u Istanbulu.

Glavna područja naučnog interesa Nermin Gözukirmizi uključuju uspostavljanje sistema kulture biljnih tkiva i transfera gena, polimorfizam molekularnih markera, analizu GMO i biosigurnost, epigenetiku. Vodi dodiplomske i postdiplomske i doktorske programe i projekte u ovim oblastima.

Realizirala je mnoga istraživanja na različitim biljnim vrstama, kao što su ječam, pšenica, krompir, leblebija, topola, pamuk. Autor je ili koautor brojnih znanstvenih radova (65) i poglavlja u knjigama, udžbenicima i priručnicima (20). Njeni dosadašnji međunarodno publicirani naučni radovi se odnose na retrotranspozone, transfere gena i njihovu kontrolu tolerancije mineralnih soli.

Do 2014., bila je mentor 20 MSc i 20 doktorskih disertacija, a njeni učenici (docenti, vanredni profesori i profesori) doprinose razvoju nauke i kadrova u pripadajućoj oblasti, u Turskoj i drugim zemljama.[3][4][5][6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.researchgate.net/profile/Nermin_Gozukirmizi/publications
  2. ^ http://oubs.istanbul.edu.tr/akademik.php?91= Archived 2016-03-04 na Wayback Machine,
  3. ^ Gozukirmizi N, Kazan K, Ari S, Gurel F, Bajrovic K, Cobanoglu G, Buyukkeskin R, Arican E. (1993): Bitki biyoteknolojisi: Doku kulturu ve molekuler uygulamalar, TUBITAK, MRC-RIGEB, Gebze/Kocaeli, Turkey.
  4. ^ Gozukirmizi N, Ari S, Mandaci S, Gurel F, Bajrovic K, Ogras T, Ture S, Albayrak G, Arican E, Altinkut A, Sahin S, Ipekci Z, Buyukkeskin R. (1996): Bitki biyoteknolojisi: Bitkilere gen transferi. 30 Ekim – 01 Kasim, TUBITAK, MRC-RIGEB, Gebze/Kocaeli, Turkey.
  5. ^ Gozukirmizi N, Memon A R, Mandaci S. (2001): Bitki biyoguvenlik arastirmalari egitim programi, Cilt I, 12-30 November, TUBITAK, MRC-RIGEB, Gebze/Kocaeli, Turkey.
  6. ^ Gozukirmizi N, Memon AR, Mandaci S. (2001) Bitki biyoguvenlik arastirmalari egitim programi, Cilt II, 12-30 November, TUBITAK, MRC-RIGEB, Gebze/Kocaeli, Turkey.