Nestro Petrol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nestro Petrol a.d.
VrstaDioničko (profil na banjalučkoj berzi)
IndustrijaNaftna industrija
Osnovano12. 4. 1947.
SjedišteBanja Luka, Bosna i Hercegovina
ProizvodiNafta i naftni proizvodi
Prihod225,64 miliona KM (2015)
Neto dobit5,23 KM (2015)
Vlasnik
  • Neftegazinkor (80%)
  • DUIF Invest Nova (3,29%)
  • Mali dioničari (16,71%)
Zaposleni614 (2015)
Veb-sajtnestropetrol.com

Nestro Petrol a.d. Banja Luka bosanskohercegovačka je kompanija, koja se kao dio Optima grupe bavi distribucijom nafte i naftnih proizvoda u Bosni i Hercegovini.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Rješenjem Vlade Federativne republike Jugoslavije 12. aprila 1945. osnovano je preduzeće za promet nafte i naftnih derivata Jugopetrol Sarajevo, prethodnik sadašnjeg Energopetrola i Nestro Petrola.

Godine 1950. Jugopetrol se pripaja kompaniji Bosna Petrol, nakon čega ta dva preduzeća zajedno formiraju preduzeće za snabdijevanje nafte i naftnih derivata Jugopetrol Sarajevo.

Godine 1973. Jugopetrol je preimenovan u HENA OOUR Marketing Sarajevo. To preduzeće je onda nakon nekoliko mjeseci ušlo u sastav Energoinvesta Sarajevo, koja 31. augusta 1973. ponovo preimenuje naftno preduzeće u OOUR Energopetrol Sarajevo s poslovnicama u Bosanskom Brodu, Banjoj Luci, Mostaru, Živinicama i Zagrebu, te s predstavništvu u Pločama, gdje su se i nalazili skladišta nafte Energopetrola.

Trinaest godina kasnije, 1990. u sklopu društvenih reforma Ante Markovića, Energopetrol je reorganiziran u Društveno preduzeće Energopetrol sa p.o. Sarajevo.

Godinu dana kasnije, 1991. Energopetrol je ponovo reorganiziran u Energoinvest Energopetrol, preduzeće za promet nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa, dioničko društvo (d.d.) sa p.o. Sarajevo.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini, vlada novo formirane Republike Srpske donijela je odluku o odvajanju od preduzeća Energoinvest Energopetrol i formiranje novog preduzeća pod nazivom Energoinvest - Holding, Energoprtrol d.d. Sarajevo.

To novo formirano preduzeće tako je poslovalo sve do 13. marta 1998, kada je donesena odluka o izdvajanju Zavisnog preduzeća iz Energoinvesta MDP Istočno Sarajevo i pripajanju Matičnom državnom preduzeću Naftna industrija Republike Srpske (MDP NIRS).

Benzinska pumpa Nestro Petrola kod Kaonika

Dvije godine kasnije, preduzeću je i promijenjeno ime, pa je tako 18. oktobra 2000. donesena odluka da se MDP "Energopetrol" preimenuje u MDP "Petrol".

24. januara 2003. održana je osnivačka skupština društva, na kojoj je donesena odluka o transformaciji državnog preduzeća u dioničarsko društvo. Od 19. marta 2003. Petrol a.d. Banja Luka posluje kao dioničarsko društvo.

Četiri godina kasnije, u februaru 2007, vlada Republike Srpske sklopila je ugovor o privatizaciji Naftne industrije Republike Srpske (s rafinerijama u Bosanskom Brodu i Modriči) s ruskom naftnom kompanijom Zarubežnjeft, koja je u ruskom državnom vlasništvu, za šta je ruska kompanija platila 236 miliona KM. Za kupovinu formirano je novo preduzeće pod imenom "Neftegazinkor", koja je u 100%-vlasništvu Zarubežnjefta. Od tada Naftna industrija Republike Srpske posluje pod imenom Optima Grupa.

Promjenom vlasnika, "Petrol" je dobio i novo ime, pa je tako 21. septembra 2010. preduzeće preimenovano u Nestro Petrol.

Proizvodi[uredi | uredi izvor]

Kao i većina kompanija koje se bave distribucijom nafte, Nestro Petrol nudi veliki asortiman naftnih proizvoda.[2]

Pored motornih benzina, dizel goriva i maziva na pumpama, Nestro Petrola se također mogu kupiti plin, autokozmetika i dijelove za automobile.

Osim toga, Nestro Petrol ima i veliki asortiman roba široke potrošnje, te Nestro Petrol često posjeduju i vlastiti cafe bar i auto praonicu.

Vlasništvo[uredi | uredi izvor]

Rafinerija nafte Bosanski Brod notirana je na banjalučkoj berzi od 17. jula 2003. U februaru 2003. Vlada Republike Srpske sklopila je ugovor s ruskom naftnom kompanijom Zarubežnjeft o privatizaciji Rafinerije nafte Bosanski Brod, Rafinerije ulja Modriča i tadašnjeg "Petrola" u iznosu od 236 miliona KM.

Dioničar Udio
AO Neftegazinkor 80%
DUIF Invest Nova 3,29%
ZIF Polara Invest Fond 1,74%
Mali dioničari 3,69%

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ ""Nestro Petrol" a.d. Banja Luka". www.nestropetrol.com (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 22. 11. 2017. Pristupljeno 25. 11. 2017.
  2. ^ ""Nestro Petrol" a.d. Banja Luka". www.nestropetrol.com (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 21. 11. 2017. Pristupljeno 25. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]