Neuhranjenost

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Neuhranjeno dijete u Nigeriji.

Neuhranjenost je stanje koje nastaje kao posljedica nedovoljnog ili neuravnoteženog unosa ugljikohidrata, proteina i drugih nutritivnih materija. Ovo se negativno odražava na ćelije i tkiva, kao i na funkcioniranje organizma u cjelini. Može da se javi kao posljedica rigoroznih restriktivnih dijeta i neizbalansiranog unosa hrane, a ukoliko se nastavi u dužem vremenskom periodu može da se javi pravo gladovanje i da nastanu razne bolesti i infekcije. Jedan od poznatijih oblika neuhranjenosti je skorbut, koji nastaje usljed deficita vitamina C.

Neuhranjenost dovodi do mentalnog zaostajanja, opadanja imuniteta i usporenog rasta, što ostavlja trajne posljedice na organizam. Stepen uhranjenosti se često procjenjuje na osnovu indeksa tjelesne mase, gdje vrijednosti indeksa ispod 18,5 ukazuju na nedovoljnu uhranjenost osobe.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: