Neutrofilni granulociti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Neutrofili)
Neutrofil u krvnom razmazu

Neutrofilni granulociti ili neutrofili su vrsta granuliranih leukocita (granulocita) koji štite organizam od bakterijske ili gljivične infekcije kao i drugih sitnih izazivača upalnih procesa. Oni uglavnom predstavljaju prvi odgovor organizma na infekciju, a svojom aktivnošću i odumiranjem u velikom broju formiraju gnoj. Nazivaju se i polimorfojedarni leukociti ili mikrofagi. Izraz mikrofagi proizilazi iz njihove aktivne uloge u fagocitozi.

Neutrofili su najbrojniji od svih leukocita u krvi i čine 50-70% ukupnog broja bijelih krvnih zrnaca. Na krvnom razmazu su okruglog oblika, sa relativno brojnim mikrovilama. Jedro im ima najčešće 3, ređe 2, 4 ili 5 segmenata, dok je citoplazma ispunjena specifičnim i azurofilnim granulama. Specifične granule boje se ljubičasto jer imaju podjednako izražen afinitet prema baznim i kiselim bojama od čega i potiče naziv neutrofili, za razliku od bazofila i eozinofila.

Životni vijek neaktiviranih neutrofila iznosi 4-10 sati. Nakon aktivacije i prelaska u tkivo, neutrofili mogu živjeti 1-2 dana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Neutropenia Information (en)
  • Absolute Neutrophil Count Calculator Arhivirano 26. 11. 2015. na Wayback Machine
  • Absolute Neutrophil Count (ANC)
  • "Trace element landscape of resting and activated human neutrophils on the sub-micrometer level - Metallomics (RSC Publishing)". line feed character u |title= na mjestu 115 (pomoć)