Neven

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Neven
Neven (Calendula officinalis)
Neven (Calendula officinalis)
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedAsterales
PorodicaAsteraceae
PlemeCalenduleae
RodCalendula
VrstaC. officinalis
Dvojno ime
Calendula officinalis
L.

Neven(lat.Calendula officinalis), jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika. Drugi nazivi: žutelj, prstenčac, vrtleni neven, zmrod.

Neven u cvijetu
Neven, dvije boje cvijeta
Neven, varijacija cvijetne krune 1
Neven, varijacija cvijetne krune 2

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Neven raste do visine od 50 cm. Stabljika je razgranata, pokrivena kratkim i čvrstim dlačicama. Cvjetovi mogu biti od svijetložute do tamnonarančaste boje. Zavisno od varijacije, cvijetna kruna može imati jedan do nekoliko redova latica. Zavisno od regije, cvjeta od ranog proljeća do kasne jeseni. U primorskim i toplijim krajevima može cvjetati tokom cijele godine. Calendula officinalis je jednogodišnja biljka, naraste od 0,6 m, dok prosjek iznosi 0,5 m. Cvijetovi su jednopolni (pojedinačni cvjetovi su muškog ili ženskog roda), ali i muški i ženski cvjetovi se mogu naći na istoj biljki.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Cvijet i list nevena sadrže male količine eteričnog ulja, zatim karotinode, karotin, likopin. Cvijet sadrži i materije kiselog karaktera: voloksantin, citroksantin, rubiksantin, flavoksantin, smole, organskih kiselina-uglavnom jabučne i salicilne, sluzi, vitamina C, flavonoida, triterpenoida (amidiola, faradiola).

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Pored upotrebe u ljekovite svrhe, neven se može koristiti i za ishranu i kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti svježi kao dodatak salatama. Bogati su vitaminima i mineralima i po sastavu slični maslačku. Svježe cvijetne latice isto mogu biti dodatak salatama. Osušene latice imaju snažniji i koncentrisaniji ukus i mogu se koristiti kao začin u supama i kolačima. Latice sadrže značajne količine vitamina A i C. Latice nevena se koriste za dobijanje jestive boje koja se koristi u industriji hrane. Boja se koristi i u kozmetičke svrhe u bojama za kosu. Sjeme nevena sadrži do 37% proteina i do 46% masnoća, ali nema podataka da se koristi u ishrani.

Upotreba u medicini[uredi | uredi izvor]

Neven je priznat kao zvanična ljekovita biljka u nekoliko svjetskih farmakopeja.[1][2] Indikacije: Ciroza jetre, hepatitis[3], holecistitis, kongestija jetre, žutica, oligurija, čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva, skrofuloza, menstrualne tegobe u prelaznom periodu, kolpitis, proktitis i paraproktitis. Kancer (materice i želuca).

Primjena u narodnoj medicini[uredi | uredi izvor]

Neven se više koristi u narodnoj nego u savremenoj medicini. Preporučuje se za čišćenje i ispiranje rana, čireva i opekotina. Koristi se i za liječenje želuca, problema sa crijevima i u žučnoj kesici. Priznati hercegovački travar Sadik Sadiković[4] preporučuje neven za zatvor stolice, žutice, stomačne i bolesti crijeva, a posebno kod čireva na želucu i crijevima. Nevenova krema se koristi za vanjsku upotrebu kod rana, čireva, osipa, otečenih žlijezda, guta i krasti. Nevenova mast sa kozijim puterom po narodnoj medicini liječi zloćudne čireve i otekla mjesta, zagnojne rane koje teško zarastaju. Obloge od mlakog nevenovog čaja poboljšavaju vid. Prema literaturi ruske narodne medicine[5], čaj od cvijeta nevena[6] koristi se kod krvavljenja iz materice i za bolesti jetre, slezene, problema u želucu, i rahitisa.

Dodatna literatura[uredi | uredi izvor]

  • Dr. Enes Hasanagić, Ljekovito bilje i jetra, Svjetlost, Sarajevo, 1984. str.205
  • Sadik Sadiković, Narodno zdravlje, Svjetlost, Sarajevo, 1980.
  • A Russian Herbal: Traditional Remedies for Health and Healing, Igor Vilevich Zevin. str.46

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ B.P.C. (1923), Brit, Herb. Pharm (1983).,
  2. ^ Njemačka Komisija E: The Complete German Commission E Monographs,1988. Američko izdanje. Str 100.,
  3. ^ Neven ciroza jetre i hepatitis
  4. ^ Sadik Sadiković, Narodno zdravlje, Svjetlost, Sarajevo, 1980.
  5. ^ A Russian Herbal: Traditional Remedies for Health and Healing, Igor Vilevich Zevin. str.46
  6. ^ Čaj od cvijeta nevena Arhivirano 2. 4. 2015. na Wayback Machine,