Nezavisna radnička partija Jugoslavije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Članovi NRPJ i nezavisnih sindikata pred kinom Balkan u Zagrebu, na proslavi 1. maja 1924. godine.

Nezavisna radnička partija Jugoslavije (NRPJ) je bila politička partija u Kraljevini Jugoslavije, koja je postojala od 1923. do 1924. godine. Ova partija predstavljala je legalan oblik rada, tada ilegalne, Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).

Osnivačka konferencija NRPJ održana je u Beogradu 13. i 14. januara 1923. godine. Na ovoj konferenciji je bio usvojen Program i Statut partije, koji se umnogome nije razlikovao od Programa i Statuta KPJ, donesenog na Vukovarskom kongresu, 1920. godine. Rukovodstvo NRPJ je bilo u rukama desne frakcije KPJ. NRPJ je imala i svoj legalni organ Radnik, koji je zamijenio Radničke novine, a augusta 1923. godine pokrenut je i teoretski časopis Borba.

Odluke Treće zemaljske konferencije KPJ, održane decembra 1923. godine u Beogradu, saopštene su partijskom članstvu putem lista "Radnik", organa NRPJ, a na osnivu njih je u NRPJ sproveden referendum i velika većina članova ih je usvojila. Na ovom referendumu izabrano je i novo rukovodstvo NRPJ, na čelu sa Trišom Kaclerovićem.

Partija je učestvovala na skupštinskim izborima 1923. godine i osvojila 24.321 glas.[1]

Dana 11. jula 1924. godine vlast je donijela odluku o zabrani partijskih organa "Radnika" i "Borbe". Kancelarije stranačke su se nalazile u Kosovskoj ulici u Beogradu. Ministar unutrašnjih poslova je 13. decembra 1924. godine donijeo odluku o zabrani ("rasturanju") te partije, koja je povezivana sa komunistima. Osnivači su joj bili vođe komunističke stranke koja je ukinuta poslije Obznane i Zakona o zaštiti države. Kao argument je uzeta odluka Zemaljskog vijeća NRPJ, u kojoj je stojalo da je dužnost stranke da se izbori da budu formirane nezavisne države poput Hrvatske, Makedonije i Crne Gore kao i "oslobođenja Albanije".[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kostić, Laza M. Statistika izbora narodnih poslanika kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca održanih 18 marta 1923. godine. Drž. Štamparija,
  2. ^ "Politika", Beograd 14. decembra 1924. godine[mrtav link]

Literatura[uredi | uredi izvor]