Niccolò Machiavelli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Niccolò Machiavelli
Niccolo Machiavelli.jpg
Rođenje (1469-05-03) 3. maj 1469.
Firenca, Italija
Smrt22. juni 1527(1527-06-22) (58 godina)
Firenca, Italija

Niccolò Machiavelli (3. maj 1469, Firenca - 22. jun 1527, Firenca), bio je italijanski političar, teoretičar države i prava, historičar, pisac i filozof.[1][2]

Nikolo Makijaveli bio je sekretar firentinske republike nastale poslije progona Medičija iz Firence (1498). Ali, kada su se protjerani Mediči vratili u Firencu 1512, on je bio otpušten iz javne službe i morao se povući iz političkog života. Dalje se posvetio književnosti i nauci.

Njegovo najznačajnije djelo je Vladalac (Il Principe) objavljen 1513. U njemu ističe da vladar treba da bude vjeroloman, mudar, bezobziran, zao i hrabar. Prema Makijevaliju vladarev uspjeh i državni interes treba da stoje iznad svih moralnih obaveza. Putem svoga djela Makijaveli je tražio u svome vremenu osobu koja bi ujedinila Italiju. Njegovo djelo izučavali su svi vladari. Na njegovim postavkama stvoren je novi stav u politici nazvan makijevalizam (učenje i shvatanje politike koja ne bira sredstva da bi ostvarila svoj cilj). Makijaveli je naučavao da pravo počiva na sili. Po njemu da bi se ostvarile zamisli države postoje dva načina, a to su zakon i sila. Pri tome, kako je zakon je svojstven ljudima, a sila zvjerima, Makijaveli smatra da vladalac smije da upotrebi sva sredstva u državnom interesu. Na kraju Makijaveli predlaže da političko djelovanje ne treba da podliježe ocjenjivanju sa moralnog stanovišta.

Godine 1520. je stekao naklonost Medičijevih i imenovan je glavnim historičarom Firence. Ali, i to je kratko trajalo, jer su Mediči opet bili svrgnuti. Makijaveli je napisao i djela Historija Firence, O ratnoj vještini, Rasprave (o prvih deset knjiga Tita Livija) i dr.

"Niccolò Machiavelli "
"Niccolò Machiavelli "

Djela[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Oxford Index Search Results - Oxford Reference" (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Niccolo Machiavelli | Biography, Books, Philosophy, & Facts". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-08.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Niccolò Machiavelli koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.