Niccolò Machiavelli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Niccolò Machiavelli
Example alt text
Rođenje

3. maj 1469.

Firenca, Italija
Smrt

22. juni 1527.

Firenca, Italija

Niccolò Machiavelli (3. maj 1469, Firenca - 22. jun 1527, Firenca), bio je italijanski političar, teoretičar države i prava, historičar, pisac i filozof.

Nikolo Makijaveli bio je sekretar firentinske republike nastale poslije progona Medičija iz Firence (1498). Ali, kada su se protjerani Mediči vratili u Firencu 1512.On je bio otpušten iz javne službe i morao se povući iz političkog života. Dalje se posvetio književnosti i nauci.

Njegovo najznačajnije djelo je Vladalac /Vladar/ (Il principe) 1513. U njemu ističe da vladar treba da bude vjeroloman, mudar, bezobziran, zao i hrabar. Prema Makijevaliju vladarev uspjeh i državni interes treba da stoje iznad svih moralnih obaveza. Putem svoga djela Makijaveli je tražio u svome vremenu osobu koja bi ujedinila Italiju.Njegovo djelo izučavali su svi vladari. Na njegovim postavkama stvoren je novi stav u politici nazvan makijevalizam (učenje i shvatanje politike koja ne bira sredstva da bi ostvarila svoj cilj). Makijaveli je naučavao da pravo počiva na sili.Po njemu da bi se ostvarile zamisli države postoje dva načina, a to su zakon i sila. Pri tome, kako je zakon je svojstven ljudima, a sila zvjerima, Makijaveli smatra da vladalac smije da upotrebi sva sredstva u državnom interesu. Na kraju Makijaveli predlaže da političko djelovanje ne treba da podliježe ocjenjivanju sa moralnog stanovišta.

Godine 1520. je stekao naklonost Medičijevih i imenovan je glavnim historičarom Firence. Ali, i to je kratko trajalo, jer su Mediči opet bili svrgnuti. Makijaveli je napisao i djela Historija Firence, O ratnoj vještini, Rasprave (o prvih deset knjiga Tita Livija) i dr.

"Niccolò Machiavelli "
"Niccolò Machiavelli "

Djela[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Niccolò Machiavelli koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.