Nicholas Lyndhurst

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Nicholas Lyndhurst (Emsworth, 20. april 1961) engleski je glumac, najpoznatiji kao Rodney Trotter iz BBC-jevog sitcoma Mućke i Gary Sparrow u sitcomu Lahku noć, srce.

Rano je otkrio strast prema glumi, pa se već kao dijete upisao na Pozorišnu akademiju Corona. Pojavio se u niz reklama i drugih oblika posla tokom ranih 1970-ih prije no što je stekao slavu kao Rodney Trotter, mlađi brat Del Boya (David Jason) u Mućkama. Proglašena najboljim britanskim sitcomom u historiji, serija je prvobitno bila mala komedija, čija je popularnost naglo rasla, kulminiravši božićnim specijalom 1996. Lyndhurst je u seriji ostao do posljednje emitirane epizode (2003). Pozorište i film također su mu dragi, ali je tamo ostvario manje uloga. Za nastup u oglasima kojima je promovirao papirnicu "WH Smith" dobio je nagradu BAFTA. Danas živi u Sussexu sa suprugom Lucy, bivšom balerinom, i njihovim sinom. Redovno nastupa u predstavama, voli aktivnosti na otvorenom, naročito let avionom, surfanje i ronjenje.


System-users.svg Nedovršeni članak Nicholas Lyndhurst koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.