Nicholas Lyndhurst

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nicholas Lyndhurst (Emsworth, 20. april 1961) engleski je glumac, najpoznatiji kao Rodney Trotter iz BBC-jevog sitcoma Mućke i Gary Sparrow u sitcomu Lahku noć, srce.

Rano je otkrio strast prema glumi, pa se već kao dijete upisao na Pozorišnu akademiju Corona. Pojavio se u niz reklama i drugih oblika posla tokom ranih 1970-ih prije no što je stekao slavu kao Rodney Trotter, mlađi brat Del Boya (David Jason) u Mućkama. Proglašena najboljim britanskim sitcomom u historiji, serija je prvobitno bila mala komedija, čija je popularnost naglo rasla, kulminiravši božićnim specijalom 1996. Lyndhurst je u seriji ostao do posljednje emitirane epizode (2003). Pozorište i film također su mu dragi, ali je tamo ostvario manje uloga. Za nastup u oglasima kojima je promovirao papirnicu "WH Smith" dobio je nagradu BAFTA. Danas živi u Sussexu sa suprugom Lucy, bivšom balerinom, i njihovim sinom. Redovno nastupa u predstavama, voli aktivnosti na otvorenom, naročito let avionom, surfanje i ronjenje.


System-users.svg Nedovršeni članak Nicholas Lyndhurst koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.