Niels Bohr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Niels Bohr
Niels Bohr Date Unverified LOC.jpg
Rođenje (1885-10-07) 7. oktobar 1885.
Kopenhagen, Danska
Smrt18. novembar 1962(1962-11-18) (77 godina)
Kopenhagen, Danska
NarodnostDanac
PoljeFizika
InstitucijaUniverzitet u Kopenhagenu
Univerzitet u Cambridgeu
Victoria univerzitet U Manchesteru
Alma materUniverzitet u Kopenhagenu (PhD, maj 1911)
Trinity koledž, Cambridge (postdoktorat)
Akademski mentorChristian Christiansen
Poznat(a) poBohrov model atoma

Niels Henrik David Bohr (7. oktobar 1885 – 18. novembar 1962) bio je danski fizičar[1] koji je dao važne doprinose razumijevanju strukture atoma i napredak u kvantnoj mehanici. Razvio je Bohrov model atoma, u kojem je predložio da su nivoi energije elektrona diskretni i da se elektroni vrte na stabilnim orbitama oko atomskog jezgra, ali mogu skočiti sa jednog energetskog nivoa (ili orbite) u drugi. Iako je njegov model zamijenjen drugim modelima, njegovi osnovni principi ostaju i do danas važeći. Zasnovao je načelo komplementarnosti: da se predmeti mogu zasebno analizirati u kontradiktornim svojstvima, poput ponašanja kao talas ili tok čestica. Pojam komplementarnosti preovladavao je Bohrovim razmišljanjem u nauci i filozofiji.

Niels Bohr je osnovao Institut za teorijsku fiziku na Univerzitetu u Kopenhagenu, danas poznat kao Institut Niels Bohr, koji je bio otvoren 1920. godine. Bohr je radio kao mentor i sarađivao je sa fizičarima, uključujući: Hans Kramers, Oskar Klein, George de Hevesy i Werner Heisenberg. Predviđao je postojanje novog elementa koji je označen kao cirkonijum, koji je bio nazvan hafnij, po latinskom imenu za Kopenhagen, gdje je bio i otkriven. Kasnije, element bohriuma je dobio ime po njemu. Za svoj rad Niels Bohr je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1922. godine.


Bohrovi doprinosi fizici[uredi | uredi izvor]

  • Bohrov model strukture atoma.[2]
  • Elektronska orbitalna ugaona brzina je kvantizirana; L=nħ.
  • Teorija da elektroni putuju u posebnim orbitima oko atomskog nukleusa nukleus, a da su hemijske osobine elementa određeni po broju elektrona u vanjskim orbitama.
  • Pojam da elektron može spasti sa više energijske orbite na manju, lansirajući foton energije (ovo je kasnije postala osnova kvantne teorije).[3]
  • Kopenhagenska interpretacija kvantne mehanike.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Niels Bohr | Danish physicist". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-04-02. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Bohr atomic model | physics". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-04-02. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "quantum | physics". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-04-02. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]