Nihad Krupić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nihad Krupić
Rođenje1961.
Bosanska Dubica, Bosna i Hercegovina
ZanimanjePisac

Nihad Krupić je bosanskohercegovački pisac i novinar, rođen 1961. u Bosanskoj Dubici, Bosna i Hercegovina. Trenutno živi sa porodicom u Kanadi.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Nihad Krupić je rođen 1961. godine u Bosanskoj Dubici. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu a srednju elektrotehničku u Prijedoru. Do početka rata u Bosni i Hercegovini je radio kao privatnik i igrao fudbal u lokalnom ¨Borcu¨. 1985. godine je od strane novinara-izvještača ocjenjen kao najbolji centarhalf lige, da bi iste i sljedeće godine igrao za amatersku reprezentaciju Republičke lige Zapad. Odmah po prvim višestranačkim izborima u Bosni i Hercegovini se aktivno uključuje u organizovanje i sprovođenje referenduma kao član glavne komisije grada. Samo nekoliko sedmica po referendumu i međunarodnom priznavanju BiH od strane UN nastaje potpuna blokada Bosanske Dubice od strane srpskih paravojnih jednica i regularne JNA.

Krajem novembra 1992. godine u jednom od mnogobrojnih konvoja skupa sa familijom je protjeran iz rodnog grada.

Prognanički put ga dovodi u Ljubljanu, gdje se odmah uključuje u Društvo Slovenačko Bosanskog prijateljstva ¨Ljiljan¨. Sa ostalim članovima radi na smještanju ranjenika i prognanika iz BiH, organizovanju Izbjegličke Škole na Roškoj, da bi krajem 1993. godine u okviru društva Ljiljan napravio scenografiju i organizaciju najveće humanitarne i sportske priredbe pod nazivom ¨Tebi Bosno Misli Lete¨ Sa zarađenim novcem je nagrađeno 50 nastavnika u izbjegličkoj školi i plaćani hirurški zahvati za nekoliko ranjenika Armije BiH u ljubljanskom kliničkom centru. Uz sve ove aktivnosti Krupić u evropskom izdanju Oslobođenja objavljuje tekst o ratnim stradanjima Bosanske Dubice, a potom nastavlja pisanje u Ljiljanu, BiH Ekskluzivu i Beharu.

U dijaspori[uredi | uredi izvor]

Februara 1994. godine sa familijom dolazi u Vancouver, najveći grad zapadne kanadske provincije Britanska Kolumbija.

Odmah po dolasku u ovaj grad nastavlja da se angažuje na humanitarnom, kulturnom i sportskom organizovanju lokalne bošnjačke zajednice. U Kanadi počinje Krupićev novinarsko literarni rad i njegovi tekstovi, eseji i kratke priče se objavljuju u nekim bosanskohercegovačkim novinama u zemlji i inostranstvu, kao i na BiH internet web stranicama.

2003. godine ovom piscu odaje se najveće priznanje, kada urednici ¨Takvima¨ u rubrici ¨Kultura i Tradicija¨ uvrštuju njegov kratki ciklus priča pod nazivom ¨Tri priče iz (mog) naroda¨, u tiražu od 50.000 primjeraka.

Za deset godina života u Kanadi Nihad Krupić završava Sprott Shaw College, dobija nogometnu trenersku licencu i vodi timove na turneje po pacifičkim zemljama, učestvuje u organizovanju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, piše scenarije i uređuje kulturnoumjetničke i vjerske programe širom Sjeverne Amerike, postaje član redakcijskog kolegija ¨Bošnjaci.net, upisuje University of Pheonix, (International Business management).




Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]