Idi na sadržaj

Nikica Kalogjera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nikica Kalogjera (Beograd, 1930Zagreb, 2006) bio je hrvatski kompozitor zabavne muzike, dirigent, aranžer i producent.

Potpisao je neke od najpopularnijih pjesama domaće šlageristike i bio jedno od najvećih imena i zaštitnih znakova Splitskog festivala (pjesme "Nima Splita do Splita", "Maškare" i "Nono, moj nono"), a iz njegovog pera izašle su i pjesme: "Veslaj, veslaj", "Vratija se Šime", "Ljutit će se moja majka", "Mi smo dečki", "Godine nisu važne" i mnoge druge. Autor je više od 500 kompozicija i još većeg broja aranžmana i obrada. Bio je direktor i selektor mnogih domaćih zabavnomuzičkih festivalskih smotri, a na međunarodnim festivalima nagrađen je 30 puta, od toga osam puta prvom nagradom. U kontinuitetu više od pet desetljeća Nikica Kalogjera se potvrdio kao najizvođeniji domaći kompozitor zabavne muzike, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Kalogjerina pjesma "Čibu čiba", koju je otpjevala njegova životna saputnica Ljupka Dimitrovska, prodana je 1970. u 23 evropske zemlje i prepjevana je na 23 jezika. Zbog toga je na sajmu diskografije primio nagradu Champion de Midem. Dobitnik je i nagrada za životno djelo Hrvatskog društva kompozitora 1995. i Splitskog festivala 1996, te diskografske nagrade Porin za životno djelo 2001.

Studirao je kompoziciju u klasi Frana Lhotke i dirigiranje u klasi Friedricha Zauna, a nakon doktorata na Medicinskom fakultetu u Zagrebu svoj je profesionalni život posvetio zabavnoj muzici. Od 1952. radio je kao pijanist u zabavnim ansamblima tadašnje Radiotelevizije Zagreb, a od 1954. i kao dirigent, aranžer te urednik producent. Uz to je dirigovao Plesnim orkestrom RTV Zagreb (1954–1957). U muzičkoj proizvodnji RTZ-a učestvovao je kao dirigent i aranžer 1957, te kao šef dirigent Plesnog i Revijalnog orkestra muzičke proizvodnje HRT-a 1992. Kao kompozitor, dirigent, aranžer, pijanist i urednik producent djelovao je uglavnom na području zabavne muzike. Naročite uspjehe bilježi u prvoj deceniji Splitskog festivala, a pjesmama "Maškare", "Nima Splita do Splita", "Veslaj", "Moje suze" i "Nono, moj nono" kompozitorski i aranžerski znatno utječe na kasniju festivalsku produkciju. Nikica Kalogjera pisao je i za krapinski, te slavonske festivale, a u klapskom repertoaru poznate su i njegove pjesme "Vratija se Šime", "Ćakule", "Ludo more" i mnoge druge. Prvu je ploču snimio za zagrebački "Jugoton" 1952. s Ivom Robićem, s kojim je sarađivao još gotovo pola vijeka. Pjesme Nikice Kalogjere pjevala su najveća imena domaće zabavnomuzičke scene, Ljupka Dimitrovska, Tereza Kesovija, Ivica Šerfezi, Miki Jevremović i mnogi drugi.

Pisao je i muziku za film i televiziju ("Kapetan Mikula Mali", "Put u raj"), pozorište (Balade Petrice Kerempuha), te velik broj djela lake orkestralne muzike. Bio je dirigent i aranžer u muzičkoj proizvodnji Radiotelevizije Zagreb, a kasnije i u upravi HRT-a. Jedan je od osnivača Simfonijskoga puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a organizirao je prva snimanja muzike sa sakralnom i domoljubnom tematikom na HRT-u 1990.

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]