Niko Anđus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Niko Anđus
Rođenje (1912-12-15) 15. decembar 1912.
Smrt9. juli 1944(1944-07-09) (31 godina)
ZanimanjePoljoprivrednik
Poznat(a) poNarodni heroj Jugoslavije
Značajna djela
Orden narodnog heroja 27. novembar 1953.

Niko Anđus (Tudorovići, kod Budve, 15. decembra 1912 - Mrčevac, kod Tivta, 9. jula 1944), bio je učesnik NOB-a i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 12. decembra 1912. godine u selu Tudorovići, kod Budve. Prije Drugog svjetskog rata bavio se poljoprivredom. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je augusta 1940. godine.

Učesnik NOB-a bio je od 1941, također bio je učesnik i Trinaestojulskog ustanka, a nakon njegovog sloma radio je kao ilegalac na jačanju Narodnooslobodilačkog pokreta. Početkom 1942. postao je politički komesar novoformirane Paštrovske čete Primorskog partizanskog bataljona, koji je bio u sastavu Lovćenskog partizanskog odreda.

U proljeće 1942. godine dio boraca Lovćenskog odreda, među kojima i Niko, stupio je u sastav Četvrte crnogorske proleterske udarne brigade. U ovoj jedinici Niko je dobio mjesto političkog komesara Treće čete Drugog bataljona. Kasnije je postavljen za političkog komesara Drugog bataljona, a krajem 1942. prelazi u Drugu dalmatinsku udarnu brigadu, gdje je obavljao dužnost političkog komesara bataljona. Učestvovao je u mnogim bitkama vođenim tokom pohoda na Bosansku krajinu, posebno se istakao u borbama kod Bugojna, Kupresa, Livna i Kladnja, kao i u borbama vođenim tokom Četvrte i Pete neprijateljske ofanzive.

Nakon kapitulacije Italije, septembra 1943. godine, odlukom rukovodstva Narodnooslobodilačkog pokreta Crne Gore povučen je iz jedinice i prebačen na Kotorsko polje, gdje je politički radio na oživljavanju NOP-a i jačanju Narodnooslobodilačke borbe. Od Okružnog komiteta KPJ za Cetinje tada je izabran za člana novoformiranog Okružnog komiteta KPJ za Kotor. Novembra 1943 kada je formiran Okružni komitet KPJ za Boku Kotor, postavljen je za sekretara SK KPJ za Kotor.

Aktivno je radio na organizaciji NOB-a na području Kotora i okoline, a i sam je često učestvovao u oružanim akcijama. Januara 1944. bio je među osam boraca koji su pod samim kotorskim zidinama zapalili elektranu i garažu. Ubijen je od strane četnika 9. jula 1944. u selu Mrčevac, kod Tivta.

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita 27. novembra 1953. godine godine proglašen je za narodnog heroja.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Народни хероји Југославије том I. Београд: Narodna knjiga. 1982.