Nils Petter Molvær

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Nils Petter Molvær

Nils Petter Molvær, poznat još i kao NPM (rođen 18. septembra 1960. godine), je norveški jazz trubač, kompozitor i producent. Smatra se jednim od začetnika spajanja jazz-a i elektronske muzike. Ovaj spoj se najbolje vidi u njegovom najprodavanijem albumu Khmer, koji je u Evropi objavljen u oktobru 1997. godine, dok je u Sjevernoj Americi objavljen početkom 1998. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Molvær se rodio i odrastao na norveškom ostrvu Sula. Sa devetnaest godina odlazi na studij muzike u Trondheim. Tamo se priključuje bendu Masqualero, zajedno sa Arild Andersenom, Jon Christensenom i Tore Brunborgom. Bend snima nekoliko albuma za ECM Records. Molvær sarađuje i sa drugim ECM umjetnicima. No, 1997. godine objavljuje svoj prvi solistički album Khmer. U ovom albumu se prepoznaje spoj jazz-a, rock-a, elektronskih sekvenci kao i hip-hop ritmova. U ovom albumu se prepoznaje trag Miles Davisovih radova iz 70-ih i 80-ih godina dvadesetog vijeka. No ovo nikako ne možemo svesti pod suhoparno kopiranje. 2000. godine je izašao i njegov drugi album, Solid Ether, nakon kojeg Molvær napušta ECM. Često sarađuje sa gitaristom Eivind Aarsetom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]