Nils Petter Molvær

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nils Petter Molvær (2019)

Nils Petter Molvær (rođen 18. septembra 1960), poznat još i kao NPM,[1] norveški je džez-trubač,[2] kompozitor i producent. Smatra se jednim od začetnika spajanja džeza i elektronske muzike. Ovaj spoj se najbolje vidi u njegovom najprodavanijem albumu Khmer, koji je u Evropi objavljen u oktobru 1997. godine, dok je u Sjevernoj Americi objavljen početkom 1998. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Molvær se rodio i odrastao na norveškom ostrvu Sula. Sa devetnaest godina odlazi na studij muzike u Trondheim. Tamo se priključuje bendu Masqualero, zajedno sa Arild Andersenom, Jon Christensenom i Tore Brunborgom. Bend snima nekoliko albuma za ECM Records. Molvær sarađuje i sa drugim ECM umjetnicima. No, 1997. godine objavljuje svoj prvi solistički album Khmer. U ovom albumu se prepoznaje spoj džeza, rocka, elektronskih sekvenci kao i hip-hop ritmova. U ovom albumu se prepoznaje trag Miles Davisovih radova iz 70-ih i 80-ih godina dvadesetog vijeka. No ovo nikako ne možemo svesti pod suhoparno kopiranje. 2000. godine je izašao i njegov drugi album, Solid Ether, nakon kojeg Molvær napušta ECM. Često sarađuje sa gitaristom Eivind Aarsetom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nils Petter Molvær". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 5. 2017.
  2. ^ "Nils Petter Molvaer - Switch". Arhivirano s originala 8. 2. 2016.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]