Nina, Pretty Ballerina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Nina, Pretty Ballerina"
Datoteka:Ninaprettyballerina.jpg
Singl ABBA-e
s albuma Ring Ring
A-stranaNina, Pretty Ballerina
B-stranaI Am Just a Girl
ObjavljenOktobar 1973.
FormatSingl
SnimljenNovembar 1972., KMH Studios Stockholm
ŽanrEuropop
Trajanje2:53
IzdavačPolar Music
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
"Rock'n Roll Band"
(1973)
"Nina, Pretty Ballerina"
(1973)
"Disillusion"
(1973)

Nina, Pretty Ballerina je pjesma koju je u novembru 1972. godine snimila švedska pop grupa ABBA. Objavljena je na singl ploči u Austriji i Francuskoj u oktobru 1973. godine kao sedmi i posljednji singl sa njihovog prvog albuma Ring Ring. Te godine, singl ploča sa ovom pjesmom dostigla je osmo mjesto na ljestvicama najpopularnijih singlova u Austriji.[1][2]

O pjesmi[uredi | uredi izvor]

Pjesmu su komponirali klavijaturista ABBA-e Benny Andersson i gitarista Björn Ulvaeus, a snimljena je 2. novembra 1972. godine u KMH studiju u Stockholmu. U pjesmi se govori o Nini, ženi koja iz dana u dan obavlja svoje svakodnevne poslove, ne izgleda ništa posebno, ali u petak navečer postaje profesionalna plesačica koju cijeni publika. Pjesma je kao šesta po redu uvrštena na CD pod nazivom Ring Ring. Najvažnija stvar u pjesmi su zvučni efekti koji se u njoj koriste, posebno zvuk lokomotive na početku i publika koja plješće u refrenu pjesme. Također, to je bila prva pjesma koju je grupa ABBA snimila u kojoj su Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lynstad predvodile pjevanje.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ABBA: Nina, Pretty Ballerina". genius.com. Pristupljeno 22. 9. 2021.
  2. ^ "Nina, Pretty Ballerina". archive.org. Arhivirano s originala 25. 7. 2008. Pristupljeno 22. 9. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)