Nindža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Popularni prikaz nindže

Nindža (japanski 忍者, engleski ninja) je agent špijunaže, sabotaže, i atentator u feudalnom Japanu (od Kamakura perioda do Edo perioda), koji su služili feudalnim pravilima (daimyo-a ili shogun-a).

Etimologija pojma[uredi | uredi izvor]

Nindža je sino-japanska složenica koja potiče od dva kanjia (japanski simboli kineskog porijekla) korištenih za pisanje shinobi-no-mono (), jedna od starih japanskih riječi koja označava ljude koji praktikuju ninjutsu (ponekad ima i transliteraciju kao ninjitsu). Nindža i shinobi-no-mono, zajedno sa shinobi, (druga varijanta), postaje popularna u vremenu poslije Drugog svjetskog rata sa kanji-om 志能備, koji potiče još iz Asuka perioda, kada je navodno princ Shotoku zaposlio nekog od svojih pratilaca ko nindžu.

Glavna asocijacija vezana za shinobi (忍, izgovoreno nin u Sino-Japanskoj složenici) je "učiniti tiho" ili "učiniti nešto a da te drugi ne primjete" i podrazumjeva nastavak "produžiti" stoga se povezuje sa nevidljivošću i kretanjem kradomice. Mono (者, također izgovoreno sha ili ja) znači "osoba." Nin u ninjutsu-u je isto kao što u nindža, dok jutsu (術) znači vještina, tako da ninjutsu znači "vještina neprimjetnog kretanja" ili "umjetnost kretanja kradomice"; dakle, nindža i shinobi-no-mono (kao i shinobi) može biti prevedeno kao "onaj koji ne nadaren da se kreće kradomice." Slično, riječ iz predratnog perioda ninjutsu-zukai znači "onaj koji koristi vještinu ostajanja neprimjećen."

Historija[uredi | uredi izvor]

Korištenje gerilske taktike protiv bolje naoružanih samuraja, ne znači da su nindže bile ograničene samo na špijunažu i prikriveni rad, jednostavno se njihovo djelovanje značajno razlikuje od mnogo prihvaćenije taktike samuraja. Njihovo oružje i taktika su djelom izvedeni iz potrebe da se sakriju i odbrane od samuraja.

Ninja kao grupa se u pisanim dokumentima prvi put pominje u 15. vijeku u feudalnom Japanu, kao vojna organizacija u regijama Iga i Koga u centralnom Japanu, kada je njihov gerilski prikriveni i špijunski rad postao mnogo učestaliji.

Danas[uredi | uredi izvor]

Genbukan Bujinkan Jineken

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]