Nirman Moranjak-Bamburać

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nirman Moranjak-Bamburać ( 1. septembar 1954 - 19. januar 2007.) bila je književna teoretičarka te profesorica na Filozofskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Jedna je osnivačica i prvih predavačica na magistarskom programu Rodnih studija pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Nirman Moranjak-Bamburać rođena je 1.9.1954. godine u Sarajevu.[1] Diplomske studije je završila na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a paralelno je studirala na Odsjeku za opću književnost i teatrologiju. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na istom fakultetu je 1991. doktorirala s tezom Metatekst i metatekstualnost - Problemi estetske funkcije, koja je 1992. objavljenja kao knjiga Metatekst.[2] Knjiga Metatekst izazvala je veliku pažnju po objavljivanju budući da bila pionirsko djelo iz te oblasti književne teorije na našim područjima.

Profesorica Nirman Moranjak-Bamburać je svoju akademsku karijeru započela na Odsjeku za slavenske jezike i književnost, a 1993. prešla je Odsjek za komparativnu književnost. Značajan je njezin agažman na Akademij scenskih umjetnosti gdje je predavala Teoriju književnosti, Teoriju umjetnosti te Teoriju glume i režije.[2] Posljednje godine svog intelektualnog i znanstvenog angažmana Nirman Moranjak-Bamburać posvetila je rodnim studijama, prvenstveno kroz predavački angažman na kolegiju Uvod u rodne studije, a zatim kao direktorica Centra za rodna istraživanja Forum Bosnae. Ovaj angažman i posvećenost doprinijet će osnivanju postidiplomskih rodnih studija pri Centru za interdisciplinarne postidiplomske studije na Univerzitetu u Sarajevu.

Zaslužna je što se Naratologija uvela kao predmet na Filozofskom fakultetu, a područja njezinog zanimanja bila su raznovrsna: književna teorija i kritika, ruska književnost, teatrologija i rodne studije.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Metatekst (Sarajevo, 1992)
  • Retorika tekstualnosti (Sarajevo, 2003)
  • Izazovi feminizma (Sarajevo, 2004, koautorstvo)

Vidi još[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hrustić Batovanja, Durkalić, Gušić, Amila, Masha, Hatidža (2019). Žene BiH. Sarajevo: Autorice. str. 100. ISBN 978-9926-456-97-9.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. ^ a b ur. A. Bašović, A. Demiragić i M. Katnić-Bakaršić (2017). Život, narativ, sjećanje: Prog. dr. Nirman Moranjak-Bamburać (1954-2007). Sarajevo: Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. str. 5–6. ISBN 978-9958-525-48-3.