Nisim Albahari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nisim Albahari
Rođenje (1916-01-28) 28. januar 1916.
Smrt19. decembar 1991(1991-12-19) (75 godina)
Nagrade
Jugoslavenski ordeni:
Orden narodnog heroja Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem Orden partizanske zvijezde sa srebrnim vijencem
Orden zasluga za narod sa srebrnim vijencem Orden za hrabrost Partizanska spomenica 1941.
Inostrana odlikovanja:
Partizanski križ

Nisim Albahari rođen je 28. januara 1916. godine u Tešnju. Gimnaziju je završio u Sarajevu. U višim razredima gimnazije došao je u vezu sa napredno orjentisanim omladincima i učestvovao u akcijama radničkog pokreta. 1936. god. po Zakonu o zaštiti države, osuđen je na godinu dana strogog zatvora, koji je izdržao u beogradskoj "Glavnjači" i na Adi Ciganliji u Beogradu. Pošto je aktivno radio kao član Mjesnog komiteta KPJ u Sarajevu, početkom 1941. godine, nekoliko mjeseci proveo je u koncentracionom logoru u Ivanjici. Bio je jedan od najzapaženijih organizatora i ucesnika demonstracija 27. julA u Sarajevu. Organizovao je ustanak, vršio je razne partijske zadatke. Ubrzo po ustanku i sam je otisao u partizane.

Bio je pomočnik političkog komesara bataljona, a potom sekretar Okružnog komiteta KPJ za Romaniju, član Oblasnog komiteta KPJ za Istočnu Bosnu i šef Odjeljenja za zaštitu naroda za oblast Trećeg korpusa.

Poslije oslobođenja zemlje Nisim je obavljao mnoge partijske i državne zadatke. Bio je načelnik odjeljenja u Centralnom komitetu Komunističke partije Bosne i Hercegovine, ministar u Vladi Narodne Republike Bosne i Hercegovine i najzad član Izvršnog komiteta CK Saveza komunista Bosne i Hercegovine.

Umro je 19. decembra 1991. godine u Sarajevu.

Nagrade[uredi | uredi izvor]