Nisim Albahari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Nisim Albahari
Rođenje (1916-01-28) 28. januar 1916.
Tešanj, Austro-ugarska
Smrt 19. decembar 1991.(1991-12-19) (starost: 75)
Sarajevo, SFRJ
Nagrade Orden za hrabrost
Orden narodnog heroja

Nisim Albahari rođen je 28. januara 1916. godine u Tešnju. Gimnaziju je završio u Sarajevu. U višim razredima gimnazije došao je u vezu sa napredno orjentisanim omladincima i učestvovao u akcijama radničkog pokreta. 1936. god. po Zakonu o zaštiti države, osuđen je na godinu dana strogog zatvora, koji je izdržao u beogradskoj "Glavnjaći" i na Adi Ciganliji u Beogradu. Pošto je aktivno radio kao član Mjesnog komiteta KPJ u Sarajevu, početkom 1941. godine, nekoliko mjeseci proveo je u koncentracionom logoru u Ivanjici. Bio je jedan od najzapaženijih organizatora i ucesnika demonstracija 27.07. u Sarajevu. Organizovao je ustanak, vršio je razne partijske zadatke. Ubrzo po ustanku i sam je otisao u partizane.

Bio je pomočnik politickog komesara bataljona, a potom sekretar Okružnog komiteta KPJ za Romaniju, član Oblasnog komiteta KPJ za Istočnu Bosnu i šef Odjeljenja za zaštitu naroda za oblast Trećeg korpusa.

Poslije oslobođenja zemlje Nisim je obavljao mnoge partijske i državne zadatke. Bio je načelnik odjeljenja u Centralnom komitetu Komunističke partije Bosne i Hercegovine, ministar u Vladi Narodne Republike Bosne i Hercegovine i najzad član Izvršnog komiteta CK Saveza komunista Bosne i Hercegovine.

Umro je 19. decembra 1991. godine u Sarajevu.

Nagrade[uredi | uredi izvor]