Njemačka Samoa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Deutsch-Samoa
1900 - 1914
Zastava Grb
Položaj na karti
Glavni grad Berlin
Državno uređenje  

Njemačka Samoa (njemački: Deutsch-Samoa) je bivši njemački protektorat u periodu od 1900 do 1914 godine. Samoa je bila zadnja njemačka kolonija u Pacifiku. Danas ova država nosi naziv Samoa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi Evropljanin koji je stigao na Samou je bio Holanđanin Jakob Roggeveen, 1722 godine. Zatim su Amerikanci postavili konzula 1839. godine, a nakon njih i Britanci 1847. Nijemci su se zainteresovali za ova ostrva 1850-tih godina da bi 1877. godine otvorili luku Apia na ostrvu Upolu.

Zbog prisustva tri kolonijalne administracije došlo je do osmogodišnjeg građanskog rata. Rat je završio podjelom ostrva 1899. godine na zapadna ostrva Nijemcima (Njemačka Samoa, danas Samoa) i istočna Amerikancima (današnja Američka Samoa), a Velika Britanija je kompenzirana drugim pacifičkim teritorijama.

Nijemci su vladali Samoom 14 godina, dok je nisu okupirali Novozelanđani na početku Prvog svjetskog rata.