Njemački bokser

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Bokser

Njemački bokser (njem. Deutscher Boxer) ili samo bokser je rasa domaćeg psa, molosoida, porijeklom iz Njemačke. Njemački bokser je poznat kao radni pas, koji je početkom 20. stoljeća vukao sanke i kolica, ali i kao pas koji je u 20. stoljeću korišten za borbe protiv drugih pasa. Danas je Njemački bokser poznat kao veseo i energetičan pas, koji uz iskusnog i strpljivog vlasnika može biti odličan porodnični pas. Takođe često se koriste kao službeni psi od strane policije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Njemački bokser je nastao krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća, križanjem sada izumrlog Njemačkog psa Bulenbajsera (njem. Bullenbeißer), lovačkog psa koji se koristio za lov na krupnu divljač i Engleske doge (eng. English Bulldog), kako bi se dobio pas srednje veličine, jako čvrste i mišićave građe, sa jakom vilicom.

Dlaka[uredi | uredi izvor]

Dlaka boksera je jako kratka, i dolazi u više boja. Najčešće boje dlake su tigrasta, smeđa i kombinacija smeđe i bijele. Neki bokseri mogu biti cijeli bijele boje, odnosno da imaju poremečaj pigmenta (albino bokseri), ti psi imaju veliki rizik da postau nijemi i slijepi.

Građa[uredi | uredi izvor]

Bokser je pas srednje veličine, sa visinom od 57–63 cm (mužijaci) i 53–59 cm (ženke). Prosječna težina je 25-30 kg. Jako su mišićave i čvrste građe i kao svaki molosoidni pas imaju karakterističan oblik glave i njuške. Naime, oni su brahesefalični, sto znači da im je glava jako kratka, i njuška i gornja vilica su kraće od donje vilice.

Bolesti[uredi | uredi izvor]

Samim tim što su brahesefalični bokseri jako često imaju problema sa disanjem i infekcijama disajnih puteva. Takođe mogu imati problema sa displazijom kukova i rakom.

Modifikacije[uredi | uredi izvor]

Bokser koji nije kupiran

Kao kod svakog radnog psa, bokseru se često kupiraju rep i uši. To se radi prvenstveno zbog izgleda, ali nije obavezno jer neke države i kinološki savezi taj proces smatraju bezpotrebnim i okrutnim.

Izvori[uredi | uredi izvor]